Veterán od Tobruku vystoupil ze svazu bojovníků za svobodu. Na protest proti vyloučení členů

Události: Protesty bojovníků za svobodu (zdroj: ČT24)

Pětadevadesátiletý veterán od Tobruku Pavel Vranský vystoupil z Českého svazu bojovníků za svobodu. Protestuje tím proti vyloučení tří členů, kteří kritizovali vedení. Zanikly i dvě oblastní organizace, kde dotyční působili – v Kladně a Jičíně.

„Organizace je vedená způsobem, se kterým nemůžu souhlasit,“ říká Pavel Vranský, který bojoval u Tobruku a pak jako letec hledal nacistické ponorky.

Vranský patří mezi bojovníky za svobodu, do jejich svazu už ale ne. Trpělivost mu došla ve chvíli, kdy ústřední výbor vyloučil tři členy – hlavně za kritiku vedení svazu v médiích.

„Takto činili i přes opakovaná upozornění na škodlivost svého jednání. Člen z Jičína byl vyloučen za hrubou dehonestaci delegátů desátého sjezdu,“ vysvětluje mluvčí Českého svazu bojovníků za svobodu Vladislav Kučik.

Pavel Vranský chtěl vystoupit na jejich obhajobu, slovo ale nedostal. „Tak jsem odešel s nimi a u dveří jsem předsednictvu řekl tyto důvody, které mám – že to bylo neregulérní a nedemokratické,“ popisuje válečný veterán.

Svaz zrušil dvě organizace

Odejít musela také předsedkyně kladenské organizace svazu Gabriela Havlůjová. Vedení v čele s předsedou Jindřichem Vodičkou kritizovala dlouho – kvůli politizaci svazu, jeho vystupování i hospodaření. Nucený odchod přesto nečekala.

„V červnu byly změněny stanovy, ale přesto jsem si myslela, že ten návrh nezazní. Prostě jsem pořád věřila v ideály svazu,“ říká dnes už bývalá šéfka kladenské organizace. Ještě letos chce založit nový spolek, který mimo jiné zaštítí plánované akce.

Podle Havlůjové naváže na aktivity, které nejen v Kladně a okolí dosud fungovaly. Vedle vzpomínkových akcí, spolupráce s pamětníky a pořádání zájezdů na historická místa se dlouhodobě zaměřují i na mladší členy, pořádání brigád na obnovování pomníků a podobně. Kromě zvyšování povědomí o historii patří podle Havlůjové k důležitým úkolům i sociální péče o členy.

Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Kromě pobočky v Kladně zrušil Český svaz bojovníků za svobodu i pobočku v Jičíně. Důvody byly podle mluvčího v obou případech stejné, a to organizační. „Máme na letošek rozpočet přibližně o jeden a půl milionu menší, musíme hledat úspory i zde,“ tvrdí Vladislav Kučik.

Vyloučení se mohou proti rozhodnutí svazu ještě odvolat, členové zrušených poboček přejít jinam. Z Kladna to mají nejblíž do Lidic. Jenže lidickou organizaci svazu vede Jana Bobošíková, proti níž kladenští protestovali.