Majetek Smetky je znovu zablokován

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství znovu zablokovalo majetek zakladatele H-Systemu Petra Smetky v hodnotě desítek milionů korun. Žalobci se tak zastali poškozených klientů. Ti si stěžovali na postup vrchních žalobců v Olomouci, kteří před dvěma měsíci majetek odblokovali, a hrozilo tak, že nenávratně zmizí.

H-System nalákal klienty na projekt levného bydlení. Ti ale přišli krachem firmy o celoživotní úspory. K částečnému odškodnění klientů měl posloužit například Smetkův rekreační areál v Rabyni na Slapech. Policie už v minulosti budovy zablokovala, protože se jich podle detektivů chtěl Smetka účelově zbavit. Dozorující žalobci z Olomouce blokaci zrušili, podle nich už k ní nebyly zákonné důvody. „Nevím, koho to překvapilo, prostě v té věci jsem takhle rozhodl,“ vyjádřil se ke svému rozhodnutí olomoucký státní zástupce Radek Bartoš.  

V těchto dnech ale zasáhlo nadřízené Nejvyšší státní zastupitelství, podle kterého je nesporné, že postup olomouckého zastupitelství zkrátil práva poškozených.

Areál v Rabyni není jediný majetek, kterého se Smetka chtěl zbavit. Šlo také o hotel na Kanárských ostrovech nebo nemovitosti v Živohošti. „Majetek, který mu byl zajištěn právě pro účely poškozených, změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé,“ domnívá se původní dozorový státní zástupce Boris Havel.

Smetka se v minulých letech zbavil veškerého osobního majetku zhruba za 120 milionů korun, včetně rekreačního areálu na Slapech zhruba za 50 milionů.

Sám Smetka, odsouzený k dvanáctiletému vězení, se v těchto dnech pokouší letos už podruhé dosáhnout podmínečného propuštění na svobodu. Obvodní soud pro Prahu 4, který o tom rozhoduje, nyní zjišťuje, jak plní svou povinnost odškodnit klienty.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)