Převod hlavního nádraží: SŽDC je připravena Italům zaplatit prostavěné náklady

Rekonstrukce historické Fantovy budovy není hotová (zdroj: ČT24)

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) měla v neděli odpoledne převzít od společnosti Grandi Stazioni pražské hlavní nádraží. Smlouva italské společnosti na pronájem prostor vyprší totiž v neděli o půlnoci. Jenže společnost Grandi Stazioni se odpolední schůzky nezúčastnila. Firma trvá na tom, že k ukončení spolupráce s ní nemá správa železnice zákonný důvod. Mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský ale zdůraznil, že neúčast zástupců Grandi Stazioni na procesu převzetí nádraží nic nemění.

Smlouva italské společnosti na pronájem prostor vyprší o půlnoci. „Společnost Grandi Stazioni již v sobotu odpověděla na dopis SŽDC, vyzývající ke schůzce v neděli ve čtyři odpoledne na hlavním nádraží, že k takovému jednání vzhledem k trvaní smlouvy nevidíme žádné právní důvody,“ uvedl mluvčí Grandi Stazioni Martin Hamšík. Firma podle něho oznámí další postup v pondělí. 

Hraje se o miliardovou kompenzaci

Grandi Stazioni již dříve uvedla, že pokud SŽDC společnost z objektu vypoví, bude požadovat 1,2 miliardy korun jako kompenzaci za rekonstrukci odbavovací haly a rovněž náhradu za ušlý zisk z dalších 30 let provozu nádraží.

Právě o 30 let by se podle SŽDC měla smlouva s Grandi Stazioni automaticky prodloužit, kdyby společnost do nedělní půlnoci stihla zrekonstruovat nádraží včetně historické Fantovy budovy. Z ní ale společnost za 13 let zrekonstruovala jen vnitřek centrální části s takzvanou Fantovou kavárnou. Boční trakty včetně fasády památkově chráněného objektu dosud na opravy čekají.

SŽDC v neděli reagovala, že je připravená společnosti Grandi Stazioni zaplatit částku, kterou prokazatelně na hlavním nádraží prostavěla. Uvedl to generální ředitel Pavel Surý. „Jsme připraveni firmě Grandi Stazioni uhradit technické zhodnocení majetku po odpisech,“ dodal ředitel. Konkrétní výši částky ale odmítl zveřejnit.

SŽDC podle něj upřednostňuje mimosoudní dohodu, i když připustil, že zřejmě spor nakonec bude muset rozhodnout soud. 

Provoz nádraží změna majitele neovlivní

Správa železnic minulý týden uvedla, že převzetí objektu provoz nádraží neovlivní a cestující jej nepoznají. Správu objektu má na starosti společnost ISS, se kterou už státní správce železnic o průběhu převzetí nádraží jednal. Zároveň SŽDC oslovila nájemníky, s nimiž chce jednat o prodloužení nájemních smluv.

Vedení SŽDC podle náměstka Tomáše Drmoly nabídne všem 50 nájemcům nádraží uzavření nové nájemní smlouvy za stejných podmínek, jako mají Grandi Stazioni. „Již jsme kontaktovali 43 nájemců a budeme hovořit i se zbývajícími sedmi. Smlouvy budou uzavřeny na začátku příštího týdne,“ řekl v neděli.

Grandi Stazioni do letošního června většinově vlastnily italské dráhy. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group. Předloni česká pobočka Grandi Stazioni hospodařila se ziskem 54 milionů korun při výnosech přesahujících 144 milionů korun. 

Vydáno pod