Soud: Drobilův poradce Knetig úplatky nepožadoval

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zprostil obžaloby Martina Knetiga, bývalého poradce někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Knetig podle žalobce požadoval v roce 2010 po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách. Obvinění se týká nepřímého úplatkářství, Knetigovi hrozily až tři roky vězení. Státní zástupce se na místě odvolal, případ přezkoumá Městský soud v Praze.

Ke schůzce, kvůli které Martin Knetig čelí obžalobě z nepřímého uplácení, mělo dojít v říjnu 2010 v pražské kavárně Modrý orel. Tehdejší poradce ministra Drobila měl požadovat sponzorský dar pro svou stranu za to, že zajistí uložení peněz Státního fondu životního prostředí na účtu Komerční banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Někdejší poradce ministra na záznamech popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho tehdy údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl prý Michálkovi i místo svého náměstka. Drobil, který je v současnosti místopředsedou ODS, později na funkci ministra rezignoval.

„Jsem rád, že státní zástupce podává odvolání, protože tuto soudkyni nepovažuji za zcela kompetentní,“ řekl Libor Michálek po dnešním rozhodnutí soudu.

Soud Michálkovy nahrávky jako důkaz korupce nepřipustil

Soud Knetiga osvobodil, protože Jeřábek uvedl, že mu žádný úplatek nenabízel. Prý se spolu bavili o uložení volných prostředků SFŽP, poté se jej obžalovaný ptal na to, za jakých podmínek banka obecně poskytuje sponzorství. „To, co se mělo odehrát v restauraci Modrý Orel, může potvrdit či vyvrátit pouze jediný svědek, který zde byl přítomen. A to je svědek Jeřábek,“ prohlásila soudkyně Šárka Šantorová.

Michálkovy nahrávky, které byly součástí spisu, soudkyně jako důkaz nepřipustila. Podle ní byly pořízeny bez povolení soudu, a proto jsou procesně nepoužitelné. Navíc vznikly až tři týdny po schůzce, což prý znamená, že se nevztahují k danému případu. Podle státního zástupce Jana Maršálka ale Nejvyšší soud již dříve judikoval, že určitá možnost použití obdobných nahrávek existuje.

„Vzhledem na tyto skutečnosti a výpovědi další svědků nelze ani nepřímými důkazy dovodit vinu obžalovaného,“ podotkla Šantorová. Podle ní se podařilo pouze zjistit, že se schůzka odehrála. „Došlo k nepřímo vyspecifikované nabídce. V kontextu ostatních skutečností je možné to hodnotit jednoznačně,“ namítal po jednání žalobce.

Vývoj kauzy

26. října 2010 - Ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek jmenovaný ministrem Pavlem Drobilem (ODS) pořídil nahrávku s Drobilovým poradcem Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. Podle spisu Knetig nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz ze SFŽP na účet této banky.

9. prosince - Michálek se sešel s Drobilem a schůzku nahrával. Ministr mu poradil, že by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu nabídl místo náměstka, pokud důkazy zmizí.

13. prosince - Michálek podal v kauze trestní oznámení. O den později Drobil Michálka odvolal a ukončil spolupráci s Knetigem.

15. prosince - Mladá fronta DNES zveřejnila přepisy rozhovorů, které zaznamenal Michálek s Drobilem a Knetigem. Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že Drobil má jeho plnou důvěru. Po jednání koalice ale Drobil oznámil, že rezignuje.

16. prosince - MfD zveřejnila informace, že premiér o Michálkových podezřeních věděl již dříve.   

20. dubna 2011 - Server Aktuálně.cz napsal, že Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo zahájit prověřování Drobila kvůli podezření z korupce.

16. června - Policie odložila případ údajného podplácení Michálka. Podle ní nejde v případu o podezření z trestného činu.

4. srpna - Policie obvinila Knetiga z nepřímého úplatkářství, kterého se podle ní dopustil při zadávání veřejných zakázek na SFŽP, konkrétně v souvislosti s ukládáním peněz v bankách.

10. října - Policie navrhla postavit Knetiga před soud. 31. října - Státní zástupkyně podala na Knetiga obžalobu a 8. listopadu soud rozhodl o zastavení Knetigova trestního stíhání. 22. prosince Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí o zastavení stíhání Knetiga a případ vrátil státnímu zástupci k došetření.  

30. března 2012 - Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 Knetiga znovu obžalovalo z nepřímého úplatkářství. V dubnu pak soud opět rozhodl o zastavení jeho trestního stíhání.

11. července - Pražský městský soud podruhé zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 o zastavení Knetigova stíhání a 28. srpna obvodní soud zprostil Knetiga obžaloby.