ČSSD se podle Sobotky v krajských jednáních daří. Věří v pět hejtmanů

Události k jednáním o koalicích v krajích (zdroj: ČT24)

Sociálním demokratům se při povolebních jednáních v krajích daří. Podle aktuálních odhadů by ČSSD mohla obsadit pět hejtmanských křesel a současně být členem osmi až devíti krajských koalic. Po návštěvě sjezdu Odborového svazu dopravy to řekl premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Podle něj za to ČSSD vděčí svému širokému koaličnímu potenciálu a také pozitivní kampani, ve které se negativně nevymezovala vůči možným partnerům.

ČSSD vyhrála volby jen v Jihočeském kraji a na Vysočině, ale podle Sobotky se jí daří v jednáních. „Vypadá to, že budeme členy osmi až devíti krajských koalic, to znamená, že se ČSSD bude podílet na jejich řízení i v dalších letech. Zhruba v pěti to vypadá, že bychom mohli nominovat hejtmana,“ uvedl.

Na Vysočině chce spolupracovat vítězná ČSSD s ANO, neshodují se ale na tom, jak si zajistit většinu v krajské radě. Sociální demokraté, kteří by měli obsadit místo hejtmana, navrhli vytvoření dvoukoalice s tichou podporou KSČM, hnutí ANO to odmítlo. Preferuje doplnění koalice s ČSSD o dvojblok ODS a Starostové pro Vysočinu. Druhou možnou variantou je pro ANO trojkoalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po ustavujících schůzích zastupitelstev se chce Sobotka sejít s hejtmany sociální demokracie a náměstky, aby s nimi probral koordinaci politiky strany v krajích. Až bude rekonstruována Asociace krajů ČR, chtěl by Sobotka uskutečnit ještě v tomto roce společné jednání vlády a zástupců regionů. „Abychom navázali na pravidelný dialog, který s kraji vedeme,“ řekl.

Sobotka si myslí, že úspěšné jednání strany o koalicích je vizitkou širokého koaličního potenciálu sociální demokracie. „My jsme před volbami nevedli negativní kampaně, které by vykopaly příkopy, jež by bylo třeba po volbách složitě zahlazovat,“ uvedl. Fakt, že vítězné hnutí ANO v některých krajích zřejmě skončí v opozici, zdůvodňoval v posledních dnech negativní kampaní hnutí i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

obrázek
Zdroj: ČT24

Účast v osmi či devíti koalicích podle Sobotky realisticky zohledňuje výsledky voleb. „V celé řadě krajů jsme byli na druhém místě a v některých, jako je třeba Pardubický, je rozdíl mezi vítězem a druhým velmi malý, jsou to jednotky mandátů,“ řekl.

Sobotka také ocenil dosavadního jihomoravského hejtmana Michala Haška, že se spokojí s pozicí řadového zastupitele bez placené funkce. „Byl lídrem a pak se zachoval tak, aby ČSSD nekomplikoval koaliční jednání a možnost nadále se podílet na vedení kraje. Před svou osobní ambicí upřednostnil zájem ČSSD a zájem stabilního uspořádání kraje,“ myslí si Sobotka.

V Karlovarském kraji dali Piráti přednost ANO před ČSSD

V Karlovarském kraji chce hnutí ANO vytvořit koalici bez ČSSD a KSČM, které ve volbách skončily na druhém a třetím místě. Účast v koalici ve čtvrtek ANO nabídlo hnutí STAN, jež kandidovalo s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09, ODS, HNHRM a Pirátům. Piráti a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) už na nabídku kývli.

„Podle nás je to lepší cesta, která kraji více prospěje. Jsme přesvědčeni, že ČSSD měla tu šanci hrozně dlouho, 16 let. V tuto chvíli je nám nabídka od ANO daleko bližší, než je schopna udělat ČSSD,“ uvedl lídr kandidátky Pirátů Josef Janů.

Josef Janů (Česká pirátská strana)
Zdroj: Doležal Michal/ČTK

Pokud by se vytvořila koalice v podobě, jak ji navrhuje ANO, měla by v 45členném zastupitelstvu 28 hlasů, z toho má ANO 13 hlasů, STAN pět hlasů, ODS čtyři a HNHRM a Piráti mají po třech hlasech.

ANO nabídlo stranám vytvoření koalice, ve které by mělo ANO čtyři místa v devítičlenné krajské radě včetně hejtmanky, řekla po jednání lídryně kandidátky ANO Jana Vildumetzová. Jasno by o koalici mohlo být do konce týdne. S ČSSD jednalo hnutí ANO také. „Nedostavil se ale lídr kandidátky Martin Havel, který se už vyjádřil, že s ANO nebude spolupracovat. A celkově jednání vypadalo, jako by vítěz voleb nebylo ANO, ale druhá strana,“ řekla Vildumetzová.

Souběžně s ANO jedná o koalici i ČSSD. Podle krajského předsedy ČSSD Petra Navrátila během dne oznámená spolupráce ANO a Pirátů neznamená konec jednání. „Do prvního zastupitelstva je ještě daleko. Pokud si Piráti vyslechli nějakou nabídku a říkají, že v tuto chvíli je pro ně zajímavá, nemáme s tím problém,“ sdělil Navrátil s tím, že to neznamená uzavření cesty k jiné variantě koalice.

Jihomoravský kraj už zná podobu rady pod vedením ANO

Nová rada Jihomoravského kraje by měla být v nadcházejícím čtyřletém období jedenáctičlenná, pět členů včetně hejtmana by v ní mělo mít ANO, čtyři členy ČSSD a po jednom zbývající dva partneři, tedy Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Informoval o tom lídr ANO a kandidát na hejtmana Bohumil Šimek. Strany se na spolupráci dohodly ve středu večer, kdy podepsaly memorandum o vytvoření koalice.

„Máme hrubý obrys toho, kdo by měl co mít. Další vyjednávání jsme si ale nechali až na pondělí, kdy pomalu začneme pracovat na koaliční smlouvě tak, aby byla do dvou týdnů hotová,“ uvedl Šimek. ANO projevilo zájem o rozpočet, financování, majetek, investice a chod regionálního rozvoje. „Ne všechny gesce jsou postavené tak, jak by měly být. V resortech ještě budeme přesouvat určité věci. Například venkov nemá být pod životním prostředím, ale pod rozvojem,“ poznamenal Šimek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle něj se zatím nemluvilo o tom, jací lidé mají posty obsadit. Shoda panuje pouze v tom, že hejtmanem má být Šimek. Jakmile bude zvolen, vzdá se funkce ředitele brněnské městské policie, kterou nyní zastává.

Hnutí ANO počátkem týdne vytvořilo trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Neměl ale většinu, a proto se ANO rozhodovalo, kdo z dvojice KDU-ČSL nebo ČSSD ho doplní. Přestože ANO, které krajské volby na jižní Moravě vyhrálo, jednalo několikrát s KDU-ČSL, zástupci těchto stran k dohodě nedospěli. Proto ANO začalo jednat s ČSSD, jíž nakonec dalo přednost před lidovci.

Volby vyhrálo ANO s 15 mandáty mezi 65 zastupiteli, KDU-ČSL i ČSSD jich mají 11. Sedm získala KSČM, šest ODS, po čtyřech TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři mandáty mají Zelení a Piráti.

V Libereckém kraji zřejmě vznikne čtyřkoalice

V Libereckém kraji vítězní Starostové pro Liberecký kraj vytvoří pravděpodobně čtyřkoalici s ANO, ČSSD a ODS. Vznik čtyřkoalice podpořili zástupci všech čtyř stran, v zastupitelstvu budou mít silnou většinu 35 mandátů ze 45. O podobě nové koalice budou ještě v neděli jednat zastupitelé zvolení za starosty. Pokud ji podpoří, podepíšou zástupci všech čtyř stran v pondělí koaliční dohodu. 

„O obsazení jednotlivých resortů ještě rozhodnuto není. V Libereckém kraji je největší boj o post radního pro zdravotnictví, naopak radní pro školství se bude hledat asi velice těžko,“ uvedla reportérka ČT Jana Šrámková. Hejtmanem zůstává Martin Půta a křeslo statutární náměstkyně hejtmana obsadí Jitka Volfová za ANO.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Libereckém kraji se do zastupitelstva dostalo sedm stran. Starostové vyhráli a získali 18 mandátů, druhé ANO má devět zastupitelů, komunisté čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou i dva zástupci Koalice SPD SPO.

V Ústeckém kraji je ve hře koalice komunistů s ANO, nebo ČSSD

V Ústeckém kraji komunisté budou dál vyjednávat o dvou možnostech koalice – s vítězným ANO a také s ČSSD a koalicí SPD-SPO, uvedl hejtman Oldřich Bubeníček. Dvojkoalici s KSČM považuje za prioritu ANO, měla by v zastupitelstvu 33 z 55 křesel. Trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO by dala dohromady těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů. KSČM se se všemi stranami chce sejít na začátku příštího týdne.

ČSSD ústy svého lídra Jaroslava Foldyny oznámila, že se nebude podílet na žádné případné koalici, pokud v ní nebudou komunisté. S těmi sociální demokracie v uplynulých čtyřech letech vládla. Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět.

Dohoda ve Zlínském kraji se čeká nejpozději na začátku týdne

Vítěz voleb ve Zlínském kraji KDU-ČSL vyjednává o koalici s ANO, STAN a s ODS. Tato koalice by obsadila 29 zastupitelských křesel z celkových 45. Lídr lidovců a zřejmě budoucí hejtman Jiří Čunek řekl, že se KDU-ČSL rozhodla respektovat výsledek voleb.

Dohoda včetně rozdělení křesel v radě by měla být dotažena zřejmě nejpozději na začátku příštího týdne. O zapojení do koalice zřejmě neúspěšně usilovala ČSSD, která vyhrála minulé krajské volby v roce 2012. 

Lidovci volby vyhráli s 12 mandáty. Kromě nich v zastupitelstvu usedne osm zástupců ANO, šest zastupitelů třetí ČSSD a stejný počet za hnutí STAN, které skončilo čtvrté. Čtyři křesla obsadí komunisté i zastupitelé Svobodných a Soukromníků, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.