Dva muži využívali bílé koně k získání úvěrů za desítky milionů

Praha - Policie obvinila dva muže ve věku 46 a 53 let z Jihlavska a Trutnovska, kterí údajně podvodně získávali úvěry za desítky milionů. Vydírali zřejmě jiné osoby, aby jim pomáhaly. Detektivové z ÚOOZ se případem začali zabývat na počátku letošního roku. Podezření směřovalo na využívání takzvaných bílých koní, kteří byli dosazováni na pozice jednatelů různých firem. Ti pak podvodně získávali milionové úvěry. Hlavním cílem měly být podle policie machinace s DPH. Oběma mužům hrozí za vydírání až dvanáctileté tresty. Jeden z obviněných je stíhán vazebně.

Trestnou činnost se muži podle obvinění snažili zakrýt a zneprůhlednit účelovými převody firem na cizí státní příslušníky, aby se zadlužené společnosti vyvedly do zahraničí. Firmy také převáděli na takzvané bílé koně, obvykle bezdomovce nebo cizince z východní Evropy, k čemuž používali i padělané doklady totožnosti.

„Na pozice bílých koní si měli účelově vybírat osoby ze slabších sociálních vrstev, nemajetné, s nižším stupněm vzdělání. Tyto osoby pak podepisovaly úvěrové smlouvy a postupem času měly být k této činnosti pod pohrůžkou násilí i nuceny,“ uvedl mluvčí útvaru Pavel Hanták. Výhrůžky byly podle policie použity ve chvíli, kdy chtěl bílý kůň svoji činnost ukončit, například z důvodu kontaktování ze strany bank pro neplacení dluhů nebo z obav z trestního stíhání.

Podle detektivů měli oba muži podnikání dobře promyšlené. Scénář měli i pro krizovou situaci, kdyby se o některého z bílých koní začala zajímat policie nebo se zintenzivňovalo kontaktování ze strany bank. „V takovém případě měla být plánována možnost trvalého vycestování takové osoby do Thajska. Podezření je i na zvažovanou krajní možnost, tedy fyzickou likvidaci. K naplnění takového krizového scénáře však díky zásahu policie již nedošlo,“ dodal mluvčí.

Bílí koně? Bezdomovci ve statutárních orgánech firem…

Kauza není ojedinělá, takzvaní bílí koně hrají důležitou roli v řadě podvodných machinací. Nejzávažnější je kauza osmisetmilionového daňového úniku z nelegálního obchodu s naftou z počátku roku. Vše měl skrytě organizovat podnikatel z Balkánu. „V rámci svého utajení měl dosazovat do statutárních orgánů těchto společností takzvané bílé koně,“ doplnil pro ČT Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie.

Opakuje se tak situace z 90. let. Tehdy byli takzvaní bílí koně využíváni hlavně pro nelegální obchody s LTO. Detektivové se v posledních měsících několikrát setkali s tím, že zločinecké gangy najímaly do statutárních orgánů firem bezdomovce přímo na pražských nádražích a odtud je odváželi rovnou k notáři.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)