Analýza: ANO i ČSSD mohou v senátním finále pohořet

Události: Rozložení sil v Senátu (zdroj: ČT24)

ANO pravděpodobně ve finále senátních voleb úspěch z prvního kola nezopakuje, vyplývá z analýzy ČTK. Kandidáti hnutí totiž v žádném z obvodů neměli přesvědčivý náskok. Ze 14 postupujících by tak nakonec mohli uspět jen tři. Na vítězství může dosáhnout KDU-ČSL, která by mohla z dvanácti podporovaných finalistů prosadit na rozdíl od ČSSD více než polovinu.

Nejblíže ke zvolení jsou podle výsledků úvodního kola voleb do Senátu starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) na Liberecku, ředitel gymnázia Jiří Růžička (za TOP 09) v Praze 6 a vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala (Občané spolu - nezávislí) na Frýdecko-Místecku. Všichni dostali přes 40 procent hlasů.

Největší nadějí pro ANO jsou starostové Jaroslav Větrovský na Táborsku, Jan Malý na Jičínsku a ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec na Bruntálsku.

Nejasné pražské souboje

Obtížně odhadnutelný je výsledek pražských soubojů exministryně Heleny Válkové (ANO) s Ladislavem Kosem z Hnutí pro Prahu 11, kterého podporují zelení, Piráti i lidovci. Podobnou podporu má i zastupitelka Renata Chmelová v duelu s chirurgem Jiřím Holubářem (za TOP 09) v Praze 10.

Starostka Liana Janáčková (za Nezávislé) bude v Ostravě bojovat o návrat do Senátu s šéfem krajských hasičů Zdeňkem Nytrou, ani tento duel nemá předem jasného vítěze.

Z kandidátů podporovaných KDU-ČSL patrně dosáhnou na znovuzvolení jak předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar na Orlickoústecku, tak místopředsedkyně Senátu Miluše Horská na Pardubicku a Stanislav Juránek v Brně.

Jejich řady zřejmě posílí primář z olomoucké nemocnice Lumír Kantor a ředitelka bystřického centra pro seniory Šárka Jelínková na Kroměřížsku. Na Blanensku nejspíš boskovický souboj mezi primářem Janem Machačem (za ODS) a místostarostkou Jaromírou Vítkovou (KDU-ČSL) lépe dopadne pro ni.

U sociálních demokratů by mohli být znovu zvoleni jak lékař Jan Žaloudík v Brně, tak Zdeněk Škromach na Hodonínsku a starosta Čáslavi Jaromír Strnad na Kutnohorsku. Dagmar Terelmešová bude mít v Plzni obhajobu mandátu s režisérem Václavem Chaloupkem více než obtížnou. Na Novojičínsku by měl podle analýzy navzdory výsledkům prvního kola zvítězit starosta Jaroslav Dvořák v duelu s kandidátem KDU-ČSL a SZ Petrem Orlem.

Zabodují Severočeši

Z občanských demokratů zřejmě obhájí mandáty Tomáš Jirsa na Českokrumlovsku, Jiří Oberfalzer na Berounsku i Miloš Vystrčil na Jihlavsku. Vítězství Veroniky Vrecionové nad starostou Kralup Petrem Holečkem (za STAN) až tak pravděpodobné není.

Prodloužení senátorského mandátu ale nejspíš čeká jak lékařku Alenu Dernerovou na Mostecku, tak Jaroslava Doubravu v Ústí (oba za Severočechy.cz) a Jana Horníka na Karlovarsku.