Sobotka: Případné zápisné na vysokých školách ČSSD zruší

Praha - Pokud ministr školství Petr Fiala prosadí zápisné na veřejných vysokých školách, sociální demokracie ho podle svého předsedy Bohuslava Sobotky, když vyhraje volby, okamžitě zruší. Sociální demokraty podle Sobotky překvapilo, že ministr oprášil myšlenky svého předchůdce Josefa Dobeše. Podle dřívějších úvah mělo být zápisné ve výši 2 500 až 3 000 korun, studenti ho měli platit na začátku každého semestru.

„Sociální demokraté takovýto návrh zákona nepodpoří, uděláme všechno pro to, aby nebyl přijat, a v případě, že by se této vládní koalici ještě ve zbytku jejího funkčního období podařilo prosadit zápisné na veřejných vysokých školách, tak sociální demokraté zápisné zruší,“ zdůraznil Sobotka.

ČSSD považuje zápisné za převlečené školné. Zcela nepřijatelné je pro ni i zavedení poplatku spojeného se studiem na vysoké škole, aniž by existovaly sociální kompenzace, které by řešily dopad na studenty z nemajetných rodin.

Sobotka řekl, že už nyní má řada rodin problém udržet dítě na vysoké škole. Nové poplatky by situaci těchto rodin ještě zhoršily. Byl by to návrat do 19. či na počátek 20. století. „Zápisné nebo školné je bariéra k vyšší vzdělanosti naší společnosti,“ uzavřel šéf ČSSD.