Majitel Amsterdam shopů si odsedí dva roky, potvrdil krajský soud

Olomouc - Za prodej údajných sběratelských předmětů obsahujících syntetické drogy půjde majitel sítě Amsterdam shopů v Česku Artur Slawomir Kamedula definitivně na dva roky do vězení. Rozsudek olomouckého okresního soudu, proti kterému se muž odvolal, dnes potvrdil krajský soud.

Kamedula si trest ve věznici s dozorem odpyká za šíření toxikomanie. Podle rozsudku ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy označené za sběratelské předměty. Jde o průlomový rozsudek, za tuto činnost dosud nikdo před soudem nestál. Verdikt si polský občan, který byl před časem propuštěn na svobodu, nevyslechl. Jednání se odehrávalo v jeho nepřítomnosti.

Obžaloba Kamedulu postavila před soud za to, že k zneužívání těchto předmětů sváděl zájemce prostřednictvím reklam v rádiích a na svých internetových stránkách. V době, kdy shopy provozoval, totiž ještě neplatila novela zákona, která by tyto látky obsažené ve „sběratelských“ předmětech zakazovala.

I znalci přitom u soudu uvedli, že tyto předměty obsahovaly návykové látky. Jejich účinky přirovnali k pervitinu, extázi či marihuaně. Muž se však hájil tím, že šlo pouze o sběratelské předměty, které nebyly určeny ke spotřebě. Podle jeho obhájkyně není jeho jednání trestné.

Rozhovor s Jakubem Frydrychem (zdroj: ČT24)