Volby do krajů mohou naznačit i podobu příští vlády

Voliči rozhodnou o složení krajských zastupitelstev, jejich volba ale může ovlivnit i budoucí podobu celostátní politiky. Po čtyřech letech, kdy ve většině krajů funguje dvojvládí ČSSD a KSČM, totiž premiér Bohuslav Sobotka nevylučuje ani možnost přizvat v budoucnu komunisty do vlády.

Krajské a senátní volby jsou tradičně testem spokojenosti lidí s fungováním dosavadních regionálních vlád i s působením parlamentních zástupců včetně vlády. Ukážou také rozložení sil před sněmovními volbami v příštím roce a ovlivní i dění uvnitř stran a pozice jejich špiček.

Voliči mimo jiné rozhodnou, zda si ČSSD udrží 11 ze 13 hejtmanů, nebo bude muset část svých pozic přenechat například hnutí ANO, které při své premiéře v krajských volbách může jen získat.

V prvním kole senátních voleb hlasy voličů napoví, jestli budou mít sociální demokraté nadále hlavní slovo také v horní komoře Parlamentu.

ČSSD chce udržet kraje, ANO může jen získat

ČSSD je nyní členem všech krajských koalic. V horní parlamentní komoře má 33 zástupců. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka před časem uvedl, že za úspěch by považoval, pokud by sociální demokracie udržela nejsilnější pozici v krajích i největší senátorský klub.

Sobotka už oznámil, že chce na sjezdu ČSSD obhajovat funkci předsedy a je připraven na protikandidáty. Výsledky voleb tak naznačí i aktuální rozložení sil ve straně, kde spolu soupeří příznivci premiéra s levicovějším křídlem, které reprezentuje jihomoravský hejtman Michal Hašek. Stranu po sjezdu čeká také výběr kandidáta na prezidenta. 

Hnutí ANO má v současnosti čtyři senátory a místa v horní komoře může jen získat. Stejně jako v krajských zastupitelstvech, kde před čtyřmi lety hnutí nekandidovalo.

KDU-ČSL se podílí na vládě v Pardubickém a Jihomoravském kraji a obhajuje tři senátorské mandáty. Strana si dala za cíl vrátit se do čela alespoň jednoho z krajů, v Senátu se lidovci chtějí stát druhou nejsilnější frakcí a vystřídat na tomto místě ODS.

Také komunisté by rádi posílili své pozice. Před čtyřmi lety získali druhý nejvyšší počet mandátů a vedení Ústeckého kraje, výrazně uspěli také v Karlovarském kraji. V koalici se sociálními demokraty vládli ve většině krajů.

obrázek
Zdroj: ČT24

ODS podobně jako další opoziční strany využila volby ke kritice dosavadních krajských vlád a levicových koalic. Na vládě se občanští demokraté podíleli jen v Karlovarském kraji. Předseda strany Petr Fiala prohlásil, že kraje nevyužívají současnou hospodářskou prosperitu a osm let pod vládou sociální demokracie stagnují. Také TOP 09 či Starostové se soustředili na kritiku vládních regulací, rozdělování zakázek a dotací. 

  • krajských volbách rozdělí voliči mezi kandidující politiky celkem 675 mandátů. Bude se volit ve všech krajích, nikoli však  v Praze.
  • Ze třinácti hejtmanských křesel patří v současnosti jedenáct ČSSD. Po jednom mají KSČM a STAN. Před čtyřmi lety vyhrála ČSSD v deseti krajích, dvě vítězství získali komunisté a po jednom ODS a Starostové pro Liberecký kraj.
  • senátních volbách budou lidé hlasovat v 27 obvodech, křesla obhajuje 19 dosavadních senátorů. Téměř polovinu mandátů před šesti lety získali sociální demokraté, stranické přestupy je o dva z nich připravily. Osm křesel po minulých volbách patřilo kandidátům ODS, další si rozdělili TOP 09 se starosty, lidovci, Severočechy.cz a hnutím Nestraníci.
  • První kolo senátních voleb proběhne současně s krajskými volbami 7. a 8. října. Druhé kolo bude následovat o týden později, tj. 14. a 15. října.

Post obhajují dvě třetiny senátorů

V senátních volbách se o znovuzvolení ucházejí opět dvě třetiny senátorů z 27, jimž končí dosavadní mandát. ČSSD bude obhajovat vítězství ve 12 obvodech, ODS v osmi. Pokud by občanští demokraté žádného senátora nezískali, zbylo by jim šest členů horní komory.

Jedenáctičlenný klub KDU-ČSL a nezávislí může volbami ztratit tři členy. Jen jeden mandát obhajuje šestičlenný klub Starostů, podobně jako pětičlenný klub ANO.

Nejcitelnějšímu riziku oslabení bude čelit šestičlenný klub Strany práv občanů a komunistů, který by mohl přijít o polovinu členů, a tím i zaniknout. Pro zachování své existence by potřeboval alespoň dva senátory, klub ANO jednoho.

Dva senátory by kvůli obnovení svého klubu potřebovala ve volbách získat také Strana zelených. Volby budou rovněž příležitostí pro to, aby zastoupení v horní komoře získala TOP 09.

KSČM do vlády? Sobotka to nevyloučil

Výsledky krajských a senátních voleb by mohly otevřít dveře pro přímou účast KSČM ve vládě. Ve středu to naznačil premiér Bohuslav Sobotka, když ocenil spolupráci sociálních demokratů s komunisty v krajích. Prohlásil, že jeho strana je připravena v levicových koalicích pokračovat, a to i po příštích parlamentních volbách.

Sobotka ale dodal, že by komunisté nesměli zpochybňovat členství Česka v Severoatlantické alianci a proevropskou orientaci vlády. Předseda KSČM Vojtěch Filip premiérovi vzkázal, že komunisté při jednání o povolebním uspořádání své programové zásady neopustí.

ČSSD má navíc od roku 1995 takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zapovídá spolupráci s extremistickými stranami, mezi nimi výslovně uvádí i KSČM. Na krajské i obecní úrovni ale sociální demokraté v koalici s komunisty běžně vládnou.

Možnou spolupráci s KSČM na krajské úrovni nedávno připustil také předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj není možné ignorovat hlasy lidí, kteří komunisty volí. O spolupráci na vládní úrovni po příštích parlamentních volbách ale Babiš jednat nechce.

Krajské volby začnou společně s prvním kolem senátních voleb v pátek ve 14 hodin a skončí v deset hodin večer, v sobotu budou lidé volit od 8 do 14 hodin. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později, tedy 14. a 15. října. Pokud by některý z kandidátů získal nadpoloviční většinu hlasů už v prvním kole, druhé kolo se v tomto obvodu konat nebude.