Rath zůstává ve vazbě, protože si nechal poslanecký mandát

Praha - David Rath zůstává ve vazbě i proto, že by jako poslanec mohl pokračovat v trestné činnosti, píše se v odůvodnění pražského krajského soudu, které má Česká televize k dispozici. Právníci bývalého středočeského hejtmana si to vykládají jako tlak, aby se jejich klient mandátu vzdal. V médiích se objevují další informace o možném fungování systému dotací za Rathova hejtmanství. Rath vyplatil šesti utajovaným poradcům přes pět milionů korun na odměnách. Navíc prý některé z nich dosadil i do nemocnic, kde se mělo se zakázkami manipulovat.

Rathovi zbývají pro vazbu ještě dva důvody – riziko útěku a možné pokračování v trestné činnosti. „Stále platí, že obviněný se měl  trestné činnosti dopustit ve funkci vrcholného zastupitele Středočeského kraje a poslance. A funkce poslance u něj stále trvá,“ říká mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Proto soud došel k závěru, že by mohl Davit Rath svého postavení poslance využít. Soudce zohlednil i to, že ve sněmovně leží další žádost na jeho vydání v souvislosti s korupčním jednáním při zakázkách pro středočeské nemocnice.

Právníci Davida Ratha se brání. Ani v jednom z obvinění prý není slovo o tom, že by trestnou činnost páchal jako poslanec. Odůvodnění soudu si vyložili jako nátlak na to, aby se Rath vzdal poslaneckého mandátu. „Soud se staví nad zákon a nad ústavu, když říká, že poslanec by se měl vzdát mandátu za takovéto situace a pak by byl propuštěn z vazby,“ uvedl Rathův advokát Adam Černý.

Rath ve sněmovně
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Vrátí se Rath do poslanecké lavice?

Pokud Rath uspěje u soudu s návrhem na složení kauce a opustí vazební věznici, bude se moci normálně účastnit schůzí Poslanecké sněmovny. Myslí si to místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) i předseda poslaneckého klubu vládní ODS Zbyněk Stanjura. „Bezpochyby ano. Pokud se dostane ven na kauci, těžko mu někdo může zabránit účastnit se schůzí. Je to jeho ústavní právo,“ řekl Zaorálek.

Rath se sice po zatčení vzdal členství v ČSSD, ale nesložil poslanecký mandát. „On se rozhodl, že tak neučiní, takže v zásadě je to ostuda jeho a politické strany, která ho nominovala, tedy sociální demokracie,“ míní šéf poslanců ODS. Ke složení mandátu Ratha ovšem vyzývala také sama sociální demokracie. „Má to v rukou nezávislý soud, pokud rozhodne o propuštění z vazby, tak bude David Rath na svobodě a bude záležet na něm, jak často bude do sněmovny chodit,“ dodal Stanjura.

Rath vyplatil poradcům přes pět milionů

David Rath vyplatil svým externím poradcům z krajské pokladny přibližně 5,36 milionu korun. Na výplatní listině byli tři lidé, které Rath zároveň nasadil do středočeských nemocnic, jejichž zakázky Rath a spol. podle policejních odposlechů manipulovali tak, aby z nich mohli dostávat milionové úplatky. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny.

Podle oficiálních dokumentů byl Rath nejštědřejší k mluvčímu středočeských nemocnic Patrikovi Tomšů, kterého si najal jako experta na kulturu a sport. Tomšů dostal v rámci poradenské smlouvy 1,355 milionu korun. Dalšími poradci byli advokáti Jan Mach a Aleš Buriánek. Mach obdržel jako poradce pro zdravotnictví a právo 1,25 milionu korun, Buriánek za stejné služby 1,3 milionu korun. Oba právníci zároveň seděli v představenstvech nemocnic akciovek v Kolíně, Mladé Boleslavi, Kladně, Příbrami a Benešově. Přes půl milionu inkasovali za poradenství bývalý mluvčí ČSSD Ondřej Macura a bývalý Rathův náměstek na ministerstvu zdravotnictví Radovan Suchánek. Poradce pro oblast životního prostředí Vladimír Valenta obdržel 201 000 korun.

Nová hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD) krátce po nástupu do funkce všechny poradenské smlouvy zrušila. Podle ní nebyly služby poradců vůbec potřeba.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)