Královéhradecká policie kvůli zmanipulované insolvenci obvinila soudce

Královéhradecká policie zahájila trestní stíhání soudkyně za zneužití pravomoci úřední osoby. Obviněná měl způsobit vážnou újmu několika účastníkům insolvenčního řízení a zároveň zajistil prospěch akcionáři dlužníka. ČTK uvádí, že stíhání souvisí s kauzou kolem společnosti Via Chem Group.

K policejnímu zákroku v justici – a trestnímu stíhání ve věci nezákonných manipulací insolvenčních řízení – dal na začátku minulého týdne souhlas prezident, což potvrdil i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Krajské ředitelství královéhradecké policie soudkyni obvinilo 20. září.

Podle dozorujícího státního zástupce Adama Borguly spočívalo naplnění trestného činu „ve výkonu funkce soudce v rozporu s jeho povinnostmi a v rozporu s povinnostmi uloženými insolvenčním zákonem“. Za zneužití pravomoci hrozí v případě prokázání viny jeden rok až pět let vězení.

Ministerstvo spravedlnosti ale o případu dosud oficiálně informaci nedostalo. „Usnesení o zahájení trestního stíhání, a tedy ani návrh na dočasné zproštění výkonu funkce soudce, jsme zatím neobdrželi,“ potvrdila ministerská mluvčí Tereza Schejbalová. Pokud by byla stíhaná osoba dočasně zproštěna funkce, pobírala by až do pravomocného skončení stíhání polovinu svého platu.

Vazba na Via Chem Group? Žalobce mlčí

Podle informací ČTK obvinění míří zřejmě na soudkyni z Českých Budějovic a mělo by se týkat případu kolem společnosti Via Chem Group. Ten dozoruje rovněž žalobce Borgula, v dubnu ho navíc nechal převést právě na královéhradecké policisty s tím, že protikorupční policie dělala při vyšetřování chyby a neplnila jeho pokyny.

O případu stíhané soudkyně ovšem hradecké policie mluvit nechce, mlčení vysvětluje tím, že si poskytování informací vyhradili pražští státní zástupci – a sám Borgula se k možné vazbě aktuálního případu na Via Chem Group odmítl vyjádřit.

A soudkyně Marie Červinková z budějovického krajského soudu, která se na insolvenčním řízení v kauze Via Chem Group podílela, řekla, že ohledně policejního stíhání „zatím nic neví“.

V případu obvinili čtrnáct lidí

Firma, která držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 zhruba třetinový podíl v ústecké chemičce Spolchemii, na sebe předloni v lednu podala návrh na platební neschopnost. Podle návrhu dlužila šedesáti věřitelům 1,95 miliardy korun. Pohledávky za desítky milionů (zbylé po krachu společnosti Key Investments) u ní měly mimo jiné i Praha 6, Praha 10 nebo město Sokolov.

Insolvenci ale provázejí podezřelé okolnosti a po lednové razii ve Spolchemii a na Krajském soudu v Českých Budějovicích policie obvinila čtrnáct osob včetně miliardáře Petra Sisáka. Podle obvinění byla insolvence zmanipulovaná, aby ústecká chemička zůstala pod Sisákovým vlivem.

Případ se v menší míře týká i dalších firem či podvodů, například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Právě exministra měla skupina obrat o necelých 25 milionů korun.