Lidé za problémy s registrem žádají téměř 2,5 milionu

Praha - Téměř 2,5 milionu korun žádají lidé jako náhradu za problémy spojené se zaváděním centrálního registru vozidel. Píše o tom dnešní vydání deníku Právo. Registr, který byl spuštěn 9. července, začal spolehlivě fungovat až bezmála po třech týdnech. O náhradu zatím požádalo 78 právnických a fyzických osob. Ministerstvo dopravy (MD), které by mělo peníze proplácet, má na vyřízení žádostí půl roku.

Některé z doposud podaných žádostí o odškodnění nebyly zcela správně vyplněny. „Všechny potřebné doklady máme od 33 žadatelů a ti ostatní je musí ještě doplnit. Na vyřízení žádostí máme 180 dnů, ale budeme se snažit to zvládnout dříve,“ slíbil mluvčí MD Martin Novák.

Podle ministerstva jsou všichni žadatelé Češi. Část z požadované částky 2 miliony a 433 tisíc korun ovšem tvoří také 60 000 forintů a 2 800 eur. Důvodem jsou podle Práva zřejmě  zahraniční cesty, které lidé nemohli uskutečnit.

O kompenzace mohou také žádat obce

Právo rovněž upozornilo, že finančních náhrad za vícepráce úředníků by se mohly dočkat také města a obce. Tamní úřady ale musí nejprve podat dotazník, ve kterém doloží, kolik jejich zaměstnanců muselo být do hašení problémů zapojeno, jaké jsou jejich průměrné mzdy a jak dlouho byl registr mimo provoz.

Nefunkční centrální registr mimo jiných kritizoval také Svaz dovozců automobilů. V červenci bylo v České republice kvůli kolapsům registru zaregistrováno pouhých 2 208 ojetých vozidel, o osmdesát procent méně než ve stejném loňském měsíci.

Registr vozidel se s problémy potýkal již od svého spuštění 9. července. Systém pro nový registr stál 37 milionů korun a pro ministerstvo dopravy ho vyvíjela firma ATS-Telcom Praha. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému, který provázejí vážné problémy třetí týden od uvedení do provozu. Starý registr do konce června provozovalo ministerstvo vnitra.