Žalobci chtějí pro ruského disidenta vazbu, soud má na rozhodnutí 24 hodin

Městské státní zastupitelství podalo návrh na rozhodnutí o předběžné vazbě pro člena ruské disidentské výtvarné skupiny Vojna Olega Vorotnikova. Pražský městský soud musí o vazbě rozhodnout do 24 hodin od obdržení žádosti. Na ruského umělce je vydaný mezinárodní zatykač, zároveň ale žádá o švýcarský azyl.

Podle Rádia Svobodná Evropa Vorotnikov spolu s manželkou Natalijí Sokolovou odletěl z Ruska do Evropy poté, co je začaly vyšetřovat ruské úřady, když jednu z jejich veřejných akcí označily za chuligánství. Na oba je v Rusku vydán zatykač, Vorotnikov pět let figuruje i v databázi hledaných osob na internetových stránkách Interpolu – kvůli urážce a napadení úřední osoby.

Ruský pár už žil v několika evropských zemích, ale v žádné se jim nepodařilo získat politický azyl, nyní o něj Vorotknikov žádá ve Švýcarsku, kde také krátce přebýval ve squattu v Basileji. V Česku se v neděli i s partnerkou a dcerou účastnil workshopu v galerii Tranzitdisplay u Tančícího domu, který pořádali ruští umělci žijící v Česku.

„Vím, že tam přišel, a Rusové byli sami překvapeni,“ řekl kurátor galerie Vít Havránek. Právě zde Vorotnikova zadržela policie. „Přijde mi to nefér, kdyby něco vyváděl, chápu, že ho policie chytí, ale asi neprohlížejí náhodou doklady lidí, kteří chodí s dětmi v ulicích, to musel někdo jít cíleně za nimi,“ dodal.

Sokolovou a dceru policie v pondělí propustila, Česko podle informací ČTK už opustily. Ještě před tím Sokolová pro iHNed uvedla, že české úřady mají dvojí možnost: „Buď nás podle Dublinské úmluvy (kvůli žádosti o azyl – pozn. red). vrátí do Švýcarska, nebo dle zatykače Interpolu deportují do Ruska.“

Skupina Vojna se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB. Obří penis namalovala v červnu 2010 na zdvihací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby FSB.

V listopadu téhož roku byl Vorotnikov společně s dalším členem Vojny Leonidem Nikolajevem zatčen za petrohradskou akci Palácový převrat, kdy skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného míčku. Obviněni byli podle paragrafu o chuligánství z politické, ideologické, rasové, národnostní, náboženské či sociální záště.

Členkou skupiny Vojna byla i pozdější aktivistka z punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová. V listopadu 2011 členové uskupení vyvěsili v Praze transparenty upozorňující na zatykač Interpolu vydaný na Vorotnikova.

Otevřené mosty na Něvě
Zdroj: ČT24

Žádost o vazbu

Samotný osmatřicetiletý umělec skončil v cele předběžného zadržení a nyní pro něj žalobci žádají po soudu předběžnou vazbu, čili opatření, které má zabránit útěku. Následovat by mělo takzvané předběžné šetření, které se bude možnostmi Vorotnikova vydání zabývat.

O vydání do cizího státu rozhoduje ministr spravedlnosti. Může tak udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí, názorem soudu se ale řídit nemusí. Ministr může také požádat Nejvyšší soud o přezkoumání rozhodnutí.

Soud nemůže připustit vydání v případě, že by člověk mohl být ve své zemi vystaven pronásledování kvůli svým politickým názorům. Vydat osobu do zahraničí není možné ani v případě, že má trestný čin, kvůli kterému se o vydání žádá, politický charakter. Vydání také nesmí být v rozporu s mezinárodními smlouvami o lidských právech a základních svobodách.