Stát chystá v rámci elektronizace nové služby včetně občanky s čipem

Tisková konference Bohuslava Sobotky k Iniciativě 202020 (zdroj: ČT24)

Stát plánuje spuštění více než tří desítek nových služeb, které mají zkvalitnit elektronickou komunikaci lidí a úřadů. Jednou z nich bude elektronický občanský průkaz, se kterým se počítá od roku 2018. Další služby budou přibývat. Počítá s tím Iniciativa 202020, kterou ve čtvrtek zahájil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zavedením elektronického občanského průkazu s čipem, který obsahuje i elektronický podpis, by se měla příští týden zabývat vláda. „Budou obsahovat elektronický podpis a umožní občanům snadnou komunikaci s úřady na dálku,“ uvedl Sobotka. Počítá se i s vládním úložištěm, ve kterém budou sdílené všechny služby e-Governmentu. O tom by měla vláda jednat na podzim.

O elektronickém občanském průkazu, který měl zastupovat například funkci řidičského průkazu a kartičky zdravotního pojištění, se mluvilo už v roce 2008 za vlády Miroslava Topolánka. Projekt měl začít fungovat v roce 2010. Čipové průkazy se ale začaly vydávat až v roce 2012. Nyní se za ně platí, do budoucna by je měl mít každý a jejich vydání by mělo být zdarma.

Události: Vláda představila plány v elektronizaci státní správy (zdroj: ČT24)

Iniciativa 202020, navržená hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem (ČSSD) a ICT Unií, má posunout Česko do roku 2020 v hodnocení úrovně e-Governmentu podle metodiky OSN z 54. místa na světě mezi 20 nejvyspělejších zemí.

ČR toho chce dosáhnout prostřednictvím zavádění nových služeb v oblasti elektronizace státní správy, ale i zvyšováním informovanosti o službách, které již fungují. Podle Běhounka má iniciativa podporu všech parlamentních stran.

V elektronizaci státní správy má Česko zpoždění

„Není žádným tajemstvím, že máme velké zpoždění, velké mezery, ale i velké příležitosti. Elektronizace státní správy je cestou moderního a prosperujícího státu,“ uvedl Sobotka. Z fungujících služeb zmínil kontaktní místa Czech POINT, centrální registry nebo elektronické výpisy z rejstříků.

Podle prezidenta ICT Unie Zdeňka Zajíčka funguje v rámci e-Governmentu kolem 735 on-line služeb. O těch současných i plánovaných má informovat nový web www.202020.cz , který má sbírat i náměty občanů, jaké další služby by v rámci elektronické státní správy chtěli.

Zlepšení pozice Česka v oblasti elektronické státní správy je jednou z priorit vládního koordinátora pro digitální agendu Tomáše Prouzy. Česko podle něj v posledních letech zaostalo mimo jiné proto, že přestalo plnit některé dříve vzniklé iniciativy. Špatné hodnocení přikládá i tomu, že o některých službách občané neví. V některých oblastech je ČR i před vyspělými zeměmi, zmínil například on-line výpisy z rejstříku trestů nebo registru řidičů.