Nejen auta, také kotle musí na technickou

Kotle musí na technickou (zdroj: ČT24)

Lidé odkládají povinnou kontrolu kotlů na poslední chvíli. Potvrzení o revizi musí mít od nového roku domácnosti ze zákona, jinak jim hrozí pokuta. Podle techniků je zájem o kontroly ale minimální. Přitom je mohou provést, jen když je kotel na dřevo nebo uhlí vyhaslý, tedy nejlépe teď před začátkem topné sezony.

Cena kontroly kotle by se měla pohybovat mezi 500 až 1500 korunami. Pokuta, když ji mít nebudou, je řádově vyšší. Plošně kontroly ale třeba v Děčíně úředníci neplánují. „Nechceme lidi zatěžovat zbytečnou administrativou, opravu budeme jednat na základě udání nebo podnětu,“ řekla vedoucí kanceláře primátorky Romana Silvarová. Od ledna budou moci úředníci žádat předložení revize i tam, kde jim neotevřeli.

O nové povinnosti řada lidí, kteří mají kotel na tuhá paliva, možná ani neví. Čas je do konce roku. Při kontrole zkoumá revizní technik kompletně celý kotel – například řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba i to, co a jak se v kotli spaluje. Kontroluje dokonce i to, kde je uskladněné uhlí. Prohlídka zabere minimálně hodinu.

  • Kotel na pevná paliva o příkonu 10 až 300 kW.
  • Povinnou kontrolu zavedla novela zákona o ochraně ovzduší z roku 2012, první prohlídka musí být provedená poprvé do 31. 12. 2016 a potom každé dva roky.

  • Zdroj: MŽP

„Je důležité, aby dotyčný zbytečně nezatěžoval okolí emisemi z toho spalovacího zdroje,“ řekl ředitel odboru ochrany ovzduší ministerstva životního prostředí Kurt Dědič. Navíc špatně seřízený kotel má i vyšší spotřebu a lidem se tak prý kontroly vyplatí. Každé dva roky je budou muset zopakovat.

Povinná prohlídka se týká kotlů na uhlí, dřevo nebo jiná pevná paliva. Prodej kotlů, které nejvíce škodily životnímu prostředí, tedy nejnižších emisních tříd, skončil už před dvěma lety. Od září 2022 je nepůjde ani používat.