Poslanec Stupčuk kvůli nehodě k soudu nepůjde, zaplatil pokutu

Státní zástupce podmíněně zastavil trestní stíhání poslance Štěpána Stupčuka (ČSSD), kterého policie obvinila kvůli dopravní nehodě v opilosti. V případě odsouzení mu hrozily až tři roky vězení. Stupčuk však zaplatil pokutu a na dva roky přišel o řidičský průkaz. Kvůli případu se už dříve vzdal funkce místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Stupčukovo auto havarovalo 7. února ráno na dálnici D7 u Prahy. Když přijela na místo policie, byl poslanec u svého vozu sám. Policii sice tvrdil, že neřídil. Kdo byl tedy údajný řidič, však policii neřekl a odmítl i dechovou zkoušku. Řada svědků nehody pak televizi Nova tvrdila, že byl poslanec viditelně opilý. 

Sněmovna se jeho vydáním k trestnímu stíhání zabývala v květnu, sám poslanec už předem uvedl, že své imunity využít nechce, a poslanci pak s jeho vydáním souhlasili. 

Policie později Stupčuka obvinila za řízení v opilosti a předala státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby. 

Ten ale nakonec stíhání zastavil: „Rozhodnutí jsem obdržel v těchto dnech, stíhání bylo podmíněně zastaveno,“ uvedl Štěpán Stupčuk. Pokutu, která byla podle něho vyšší než 100 tisíc korun, zaplatil ve prospěch účtu státního zastupitelství na pomoc obětem trestných činů.

Že je ve věci rozhodnuto, potvrdil ČT i státní zástupce Pavel Bugár, který případ dozoroval. Výsledek ale nechtěl v minulých dnech komentovat s tím, že nejdřív musí spis dostat všechny zúčastněné strany.