Sobotka není předseda vlády, ale jen svých ministrů, soudí Babiš

Bohuslav Sobotka není premiér, ale jen předseda sociálnědemokratických ministrů. V rozhovoru pro deník Právo to prohlásil vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš s tím, že by očekával, že předseda vlády svého ministra financí při jednání kabinetu podpoří, což se prý nestalo.

Českou republiku dělí od krajských a prvního kola senátních voleb šest týdnů, což se projevuje i komplikovanějšími vztahy mezi koaliční sociální demokracií a hnutím ANO. To se tento týden zpěčovalo stanovení věkového stropu pro odchod do důchodu, který prosazovala ČSSD, a souhlasilo s ním až poté, co stejný požadavek podpořili i lidovci.

Rozruch pak vzbudila také Babišova pochybovačná slova o existenci koncentračního tábora v Letech u Písku, po kterých předseda vlády Sobotka šéfovi hnutí ANO vzkázal, že překročil tenkou hranici mezi populismem a náckovstvím.

Premiér prý není předseda vlády

Nyní Andrej Babiš poskytl rozhovor deníku Právo a byl to pro změnu on, kdo kritizoval Bohuslava Sobotku. Naznačil také, že spolupráce v rámci koalice vázne a že se mu vládne špatně, mimo jiné kvůli tomu, že ho lidovci a sociální demokraté přehlasovávají.

„Potíž je, že premiér není předseda vlády, ale předseda ministrů ČSSD. Ve finančních věcech mě nikdy nepodpořil, spíš tlačil a přehlasovával. Přitom normálně premiér ministra financí podporoval,“ prohlásil Babiš s tím, že se Sobotkou má jen formální vztahy a že ho považuje za kariérního politika s mocenským instinktem, který politiku „asi dělá dobře, i když třikrát neuspěl ve volbách“.

Premiér ani ministři za sociální demokracii se nechtěli k Babišovým aktuálním výrokům vyjadřovat.

Reportáž: Pnutí v koalici trvá. Babiš kritizoval Sobotku (zdroj: ČT24)

Babiš obrací: Zůstal bych i v opozici

Šéf hnutí ANO v rozhovoru pro Právo rovněž uvedl, že změnil názor ohledně své politické budoucnosti. Ještě v červnu v interview pro Hospodářské noviny prohlašoval, že pokud by jeho strana měla po příštích sněmovních volbách skončit v opozici, z politiky by raději odešel, protože nechce „sedět v té žvanírně, kde si lidé jako Kalousek hrají na demokracii“.

Nyní uvádí, že počítá s možností, kdy by s ANO – i v případě volební výhry – nikdo nechtěl uzavřít koalici. Ve sněmovně by ale přesto zůstal. „Možná na to (odchod z politiky) změním názor a zůstal bych v opozici. Třeba mě opozice bude bavit. Aspoň budu ten establishment, který si tu tradiční politické strany budovaly 26 let, štvát dál. Jen tak se mě nezbaví,“ vzkázal sněmovním kolegům. Babiš si totiž myslí, že na tuzemské politické scéně pomalu vzniká koalice sociálních demokratů a TOP 09.