Na pozici náměstka ředitele Vězeňské služby se vrátil dříve odvolaný Prokeš

Marian Prokeš se po nezákonném odvolání vrátil na čelní pozici ve Vězeňské službě. Získal funkci náměstka generálního ředitele pro bezpečnost a kontrolu, kde působí od 1. září. Prokeš dříve působil jako první náměstek současného ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, který byl na jaře 2014 odvolán bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a nahrazen Pavlem Ondráškem. Ten poté v září 2014 propustil Prokeše, který byl Dohnalovu pravou ruku, ze služby.

Dohnal se ovšem po prosincovém rozhodnutí soudu o tom, že jeho odvolání bylo nezákonné, do čela sboru vrátil a následoval ho i Prokeš. Ministr Robert Pelikán (ANO), který ve funkci nahradil Válkovou, totiž vyhověl odvolání Prokeše proti propuštění ze služebního poměru. Prokeš od února řídil věznici v Jiřicích a od září se vrátil zpět na vysokou pozici ve vedení bezpečnostního sboru.

Prokešovo propuštění v minulosti označili za nezákonné odboráři i Dohnal, podle něhož byl někdejší náměstek propuštěn ze služebního poměru, protože „veřejně řekl pravdu“. Prokeš se Dohnala zastal po jeho odvolání a vystoupil společně s ním na tiskové konferenci, kde kritizoval tehdejšího nového šéfa sboru Ondráška.