DPA: Merkelová v Praze s podporou migrační politiky příliš nepochodila

Německá kancléřka Angela Merkelová si během návštěvy Prahy českou vládu pro svou migrační politiku nezískala, uvedla německá agentura DPA. Všímá si také několika demonstrací a mimo jiné referovala o pískotu a pokřikování několika desítek kritiků, kteří Merkelovou před sídlem vlády „přivítali“. Kromě nich však v Praze bylo vidět také kancléřčiny příznivce.

DPA vypočítala, že u příležitosti příjezdu Merkelové svolali odpůrci přistěhovalectví a pravicoví populisté šest demonstrací. Rovněž připomenula, že kancléřku večer přijme prezident Miloš Zeman, který její vstřícnou politiku k běžencům považuje za absurdní humanismus.

Zpráva německé agentury si ale všímá i přívětivějších stránek návštěvy. Ačkoli český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že ČR nemůže souhlasit s žádným systémem povinných kvót, kancléřku odmítavý postoj nezaskočil a o tématu chce nadále jednat. Pochválila také Prahu za její podporu migrační dohody mezi Evropskou unií a Tureckem a připomněla, že v minulosti i Německo nesouhlasilo s kvótami.

Už dopoledne napsal německý deníi Die Welt, že čtvrteční návštěva Prahy nebude pro Merkelovou příjemná procházka - zejména kvůli jejímu postoji v uprchlické krizi. List uvedl svůj komentář titulkem: „Dokonce i Putin je v Česku oblíbenější než Merkelová“.

Die Welt o návštěvě Merkelové v Praze
Zdroj: Welt.de

„Když Angela Merkelová dříve přijížděla na pracovní návštěvy Prahy, patřila k jejím rituálům procházka v davu na Karlově mostě. Především němečtí turisté se odvraceli od stánků s obrazy a s ručně vyráběnými šperky a těšilo je, že mohou Merkelovou vidět zblízka, přátelsky ji zdravili, třásli si s ní rukou a snažili se s ní vyfotit na mobil. Ale i mnoho Čechů Merkelovou rádo přijímalo,“ napsal deník.

Die Welt píše, že dokonce i Putin je v Česku oblíbenější než Merkelová.

Merkelová při návštěvě české metropole v roce 2007
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Po loňském vypuknutí migrační krize, kdy kancléřka zastávala vstřícný postoj k uprchlíkům, se ale postoj Čechů k ní změnil a její obliba prudce poklesla. Deník píše, že kancléřčinu migrační politiku odmítá mnoho Čechů.

„Vzhledem k tomu se Merkelová nejspíš tentokrát procházky v davu vzdá. A to ve městě, které patří mezi její oblíbená místa, kam chce soukromě po skončení svého působení ve funkci kancléřky opakovaně jezdit, jak sama dříve přiznala,“ uvedl Die Welt.

Připomíná také postoj prezidenta Miloše Zemana, který Merkelovou kvůli vstřícnosti k běžencům kritizuje a varuje před posilováním islámu v Česku. „Přispívá tak k hysterii ve své zemi, v níž nyní téměř žádní uprchlíci nejsou,“ píše Die Welt.

Podle deníku se česká vláda snaží udržovat dobré vztahy s Německem a i při návštěvě Merkelové vyzdvihuje témata, která obě země spojují, jako je dopravní spojení nebo rozvoj takzvaného průmyslu 4.0. „Přesto tentokrát cesta do Prahy nebude pro kancléřku žádná procházka,“ uzavírá Die Welt.

Premiér Sobotka přivítal německou kancléřku před Strakovou akademií (zdroj: ČT24)