Silné bouřky shazovaly stromy, voda podemlela silnice

Praha - Českou republiku zasáhly odpoledne a vpodvečer bouřky s přívalovými dešti, doprovázené i krupobitím a silným větrem. Bouřky potrápily hlavně regiony v Čechách. Na řadě míst zkomplikovaly dopravu popadané stromy, do jednoho narazil osobní vlak na Českokrumlovsku a na Hradecku zase voda spláchla na dálnici D11 cca 50 tun zeminy. Dětské tábory u Přísečné v jižních Čechách a u Kutné Hory byly preventivně evakuovány. Mnohde přerušily padlé stromy proud, velké výpadky jsou ve středních Čechách.

Padlý strom museli hasiči odklízet i na hlavním železničním koridoru mezi Řečany nad Labem a Přeloučí na Pardubicku. S problémy se potýkal celý region. Na Přeloučsku museli vyjíždět k čerpání vody a odstranění spadlých stromů.

Mezi Třísovem a Plešovicemi na trati Český Krumlov - České Budějovice dokonce narazil do padlého stromu osobní vlak. „Strojvedoucí utrpěl při srážce lehké zranění,“ řekl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Kvůli bouřkám zasahovali hasiči v Jihočeském kraji u desítek událostí. Většinou odstraňovali stromy spadlé na silnice a železniční tratě a čerpali vodu ze zatopených domů.

Bouřky rovněž na Hradecku poničily dálnici D11. V oblasti obce Praskačka bahno místy zaplavilo vozovku, popadaly dopravní značky, a na 76. kilometru ve směru na Prahu se na vozovku navalilo asi 50 tun zeminy. Zasahuje do pomalého pruhu, úsek je průjezdný pouze levým jízdním pruhem. Další utržený svah je na opačné straně ve směru na Hradec Králové.

V Turnově na Semilsku v Libereckém kraji dokonce padající strom zasáhl dům. Nikomu se ale naštěstí nic nestalo, výše hmotných škod zatím známa není. Několik stromů spadlo na Semilsku i na silnice a energetici zaznamenali jednu poruchu na vedení vysokého napětí.

Silné bouřky vpodvečer zasáhly střední Čechy, hasiči vyjížděli zhruba k 70 zásahům. Především padaly stromy, ale také se z polí valilo bahno a vypadl proud. Podle Ivany Samková z poruchové linky energetické firmy ČEZ jsou hlášeny poruchy na vedení velmi vysokého napětí v celém kraji a opravy mohou trvat celou noc. Výpadky se dotkly hlavně Kutnohorska a Kolínska. Mluvčí krajských hasičů Lenka Kostková oznámila, že byly přerušeny i dodávky elektřiny ve sklárnách v Sázavě na Benešovsku.