Další mrazivé ráno přepsalo teplotní rekordy hlavně na Moravě

Mimořádně chladná rána nadále překonávají historická minima jednotlivých měřicích stanic. Zatímco ve čtvrtek neodolala historicky nízká teplota z 19. století v pražském Klementinu, páteční ráno přineslo nejnižší teplotu v historii platnou pro 12. srpen na deseti měřicích stanicích. Na Šumavě, v Orlických a Jizerských horách nad ránem znovu mrzlo.

Zatímco loni v první polovině srpna lidé marně hledali úkryt před všudypřítomnými vedry, letos spíše vybalují svetry. Druhou noc v řadě mrzlo, byť bylo nepatrně tepleji než v noci na čtvrtek. Nejnižší teploty byly podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v Orlickém Záhoří a na Jizerce, kde bylo až minus 0,7 stupně Celsia, zatímco na Šumavě v Rokytské slati a na Březníku bylo minus 0,4 stupně.

Místa, kde mrzlo, však v minulosti zažila ještě chladnější rána 12. srpna. Teplotní rekordy pro tento den přesto padaly, nejnižší teplotu v historii měření zaznamenalo deset stanic, z nichž většina je na Moravě a ve Slezsku. Pouhých 5,4 stupně bylo ráno v Přerově, kde měří teplotu již 135 let. Přerovské historické minimum pro dvanáctý srpnový den přitom zůstávalo neměnné od roku 1908.

Nové rekordy mají rovněž stanice v Bělotíně, Bohumíně-Záblatí, Mořkově, Pohořelicích, Strážnici, Valašském Meziříčí i Vizovicích. Historická minima zaznamenaly také dvě stanice v Čechách – v Deštném v Orlických horách i na krkonošské Labské boudě, kde bylo 2,2 stupně Celsia, tedy o tři desetiny méně než v roce 1979.

Po dvou mrazivých nocích a ránech by měla letní zima skončit. „Noc na sobotu již bude podstatně teplejší a minimálně do konce příštího týdne by se chladné počasí minulých dnů nemělo opakovat,“ uvedl Pavel Šimandl z ČHMÚ. V příštím týdnu podle meteorologů nelze očekávat ani studená rána ani velká vedra. Odpolední teploty by se měly držet kolem 24 stupňů.

Letošní léto je podle meteorologů proměnlivé. „Slunečné dny se střídají s deštěm, dešťových dnů je ve srovnání s loňskem vydatně víc,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas. Červenec 2016 podle něj nakonec v dlouhodobém srovnání vyšel jako teplejší, než bývá zvykem. Množství spadlého deště sice bylo plošně velmi rozdílné, od průměru se ale zásadně nelišilo.