Policisté v případu vražedkyně ze Smíchova chybovali. Nevarovali psychiatry

Policisté, kteří zasahovali v pražské kavárně, kde se agresivní žena pokusila na toaletách uškrtit náhodně vybranou návštěvnici, pochybili. Odvezli útočnici do psychiatrické nemocnice v Bohnicích, tam však neinformovali lékaře, že se pokusila o vraždu. Z léčebny se dostala žena po dvou týdnech a ještě tentýž den ubodala zákaznici v nákupním centru na Smíchově. Případ bude dále vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

K napadení v kavárně na Újezdu došlo 5. července, agresorka se pokusila návštěvnici uškrtit svým tričkem. Vražda v nákupním centru se stala o šestnáct dnů později. Mezidobí strávila útočnice v psychiatrické nemocnici v Bohnicích, tamní lékaři ji nakonec propustili, neboť údajně nedostali informaci, co se v kavárně vlastně stalo.

Nyní policisté přiznali, že to byla jejich chyba. „Pracovníci odboru vnitřní kontroly dospěli po vyhodnocení všech souvislostí k závěru, že zasahující policisté pochybili tím, že aktuální situaci v kavárně nesprávně vyhodnotili. Tento postup podle všeho zapříčinil další sled předávání zkreslených a neobjektivních informací,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Závěry kontroly zatím nechce blíže specifikovat právě proto, že případ převezme inspekce.

GIBS bude zjišťovat, zda bylo jednání policistů trestné. „V momentě, kdy generální inspekce administrativně převezme podnět od české policie, tak se bude případem zabývat. Budou se posuzovat všechny okolnosti této události, jak k ní došlo. Samozřejmě i v roli, jestli trestní rovina byla přesažena nebo ne,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Expertní tým zamířil i na kontrolu do nemocnice

Třiatřicetiletá někdejší zdravotní sestra a pozdější sanitářka zaútočila v den propuštění z léčebny na Smíchově, přičemž vražednou zbraň – nůž – si opatřila přímo v prodejně s domácími potřebami. Napadená zákaznice svým zraněním na místě podlehla.

„Závěry kontrolního šetření jednoznačně ukázaly, jak závažné důsledky mohou mít pochybení jednotlivců. V tomto ohledu je nezbytné, aby se policisté z chyb druhých ponaučili a přijali taková opatření, která by podobná pochybení v budoucnu minimalizovala,“ vzkázal ředitel pražské policie plukovník Miloš Trojánek.

Kontrolou prochází i postup psychiatrické nemocnice, kam ministr zdravotnictví poslal expertní tým. Ředitel léčebny dříve uvedl, že ženu propustili ve stabilizovaném stavu a se stanoveným užíváním léků.

Útočnice je nyní ve vazbě. Poslal ji tam soud kvůli obavě, že by mohla čin zopakovat a že by se mohla skrývat před trestním stíháním. V psychiatrické nemocnici pobývala opakovaně.