Na tábory letos vyjíždí více dětí z chudých rodin

Na tábory letos vyjíždí více dětí z chudých rodin (zdroj: ČT24)

Na tábory letos vyjíždí víc dětí ze sociálně slabých rodin, které nemají peněz nazbyt. Leckde totiž mohou vyrazit zadarmo nebo jen za pár stovek. Peníze na to našly některé radnice, kraje i úřad práce.

Letos na tábor do Žihle přijelo 26 dětí, program jim tam zpestřili i vojáci. Další děti mají možnost ještě v polovině srpna na příměstském táboře v Praze. Účastníky vybírají sociální pracovníci. Většinou jsou to školáci, kteří žijí s jedním rodičem.

„Chceme jim pomoct. Děti k nám chodí během roku do klubu. Ony by jinak na tábor nejely,“ říká zástupce ředitele Domu dětí a mládeže na Praze 2 Liboslav Matoušek.

Cena za týdenní pobyt se stravou i noclehem stojí rodinu maximálně dvě stě korun. Na zbytek získali organizátoři peníze od pražského magistrátu a městské části. „My jsme v rozpočtu na to měli částku sto tisíc korun,“ upřesňuje starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Peníze pak organizátoři táborů využívají na provoz, dopravu, ubytování. „Samozřejmě nakupujeme například víc pláštěnek a některého oblečení,“ říká vedoucí tábora Radana Srncová.

Jednorázové dávky Úřadu práce
Zdroj: ČT24

Podobné tábory letos podpořily třeba městská část Prahy 5, Hradec Králové, Jihomoravský kraj i neziskové organizace. A úřad práce zase před prázdninami vyplatil jednorázové dávky. Na zájmové kroužky, školy v přírodě a tábory šlo skoro 1,5 milionu korun.