Česko a Slovensko si pomohou při ochraně vzdušného prostoru

Česko chce se Slovenskem uzavřít smlouvu o spolupráci při ochraně vzdušného prostoru. Umožní například, aby piloti mohli sestřelit nad územím druhého státu unesené civilní letadlo, které chtějí únosci použít k teroristickému útoku. Smlouvu by měla v příštích týdnech projednat vláda. Na společné ochraně nebe se česká a slovenská vláda dohodly v květnu. Podobnou smlouvu Česko s jiným státem uzavřenou nemá.

Česká republika má se Slovenskem uzavřenou dohodu o spolupráci v rámci takzvaného NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System - Integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO). Jde o sjednocený systém, ve kterém členské státy NATO spolupracují pod jednotným velením při vzdušné obraně. Čeští nebo slovenští piloti v rámci vzájemných dohod o přeshraniční spolupráci mohou například doprovázet letadlo, které nekomunikuje, i nad území sousedního státu.

Chystaná česko-slovenská spolupráce by ale měla jít ještě dál. Rozšířit by se měla i na oblasti, které NATINAMDS nepokrývá. Český letoun by tak například podle návrhu smlouvy mohl silou zasáhnout proti unesenému civilnímu letadlu, které by se teroristé chystali použít jako nástroj teroristického útoku.

Použití zbraní a beztrestnost

Nová smlouva umožní armádám, aby požádaly sousední kolegy o výpomoc v případě krátkodobého i dlouhodobého výpadku své techniky a personálu. V minulosti armádní představitelé mluvili o tom, že by se oba státy mohly i při střežení obou vzdušných prostorů střídat. Ušetřily by se tak finance i síly letectva.

Smlouva upravuje právní rámec vzájemných přeshraničních zásahů. Stanovuje třeba, že když pilot přejde pod velení druhé strany, může použít i zbraně. Státy si vzájemně budou za výpomoc platit, a pokud dojde k nějaké škodě, zaplatí ji ten stát, který o pomoc požádal. Dohoda také zajišťuje, že pokud třeba slovenský pilot použije na českou žádost zbraň, nebude to moct být považováno za trestný čin.

Vydáno pod