Po protizločinecké centrále vytvoříme finanční policii, oznámil Chovanec

Reorganizace policie bude podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD pokračovat ještě několik let. Prvním krokem, který by měl následovat po spuštění Národní centrály proti organizovanému zločinu, je vznik finanční policie. Ta by měla začít fungovat od 1. ledna 2017. Vznik centrály někteří policisté kritizovali, podle ministra vnitra se jich kvůli reorganizaci zatím rozhodlo odejít pět. Už k poslednímu červnu odešel od policie šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

Podle náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho se při vzniku finanční policie bude muset centrála dohodnout na rozdělení práce s celníky, jejichž kompetence se nedávno rozšířily.

„Jsme připraveni jednat s ministerstvem financí, celní správou, státními zástupci i odbornou veřejností,“ řekl k plánovanému vzniku finanční policie ministr Chovanec. Finanční policisté by se podle něj měli prioritně zaměřit na spolupráci s celníky, na daňové úniky a také na spolupráci mezi jednotlivými subjekty v rámci centrály.

Náplň práce: pouze daně

Finanční policie má vzniknout rozdělením současné sekce závažné hospodářské trestné činnosti. Na rozdíl od takzvané Daňové Kobry, která se věnuje především zajišťování výnosů z trestné činnosti, se má zabývat „čistě daněmi“.

„Daňová kobra není útvarem, je to jen metoda, do které jsou zapojeni policisté a celníci. A protože se nejedná o útvar, nedojde ke konkurenci,“ dodal v Událostech ředitel centrály Michal Mazánek. 

Mezi dalšími stávajícími prioritami centrály jmenoval náměstek Laube terorismus, kybernetickou kriminalitu či boj proti korupci. Národní centrála proti organizovanému zločinu vznikla od 1. srpna sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru.

Její vznik vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády, nelíbil se ani státním zástupcům. Vedení policie věří tomu, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu.

Babiš doufá, že nová složka zlepší boj s hospodářskou kriminalitou

„Je trochu s podivem, že týden po tak důkladně připravené reorganizaci přichází pan ministr Chovanec s další reorganizační vizí,“ reagoval na aktuální plány ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. A priori ale proti vzniku finanční policie podle svých slov není – pokud zlepší boj s ekonomickou kriminalitou.

Šéf státní kasy zároveň připomněl, že celní správa má nově kompetence na prověřování DPH. Podle něj by tak logicky mohla v budoucnu vyšetřovat i další daňové trestné činy. „To je moje vize, kterou představím v nejbližších týdnech,“ uvedl.

Finanční policie v Česku fungovala i v minulosti. Útvar odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality vzniklý v roce 2004 ale zrušil o dva roky později tehdejší ministr vnitra Ivan Langer.

„Nám všem by mělo přece jít o to, aby policie fungovala co nejlépe a co nejefektivněji a já už jsem při vzniku finanční policie vyjadřoval své pochybnosti o tom, zda tvorba nového specializovaného útvaru je správnou cestou,“ vysvětloval tehdy v Otázkách Václava Moravce.