Šlachta dostal nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta dostal od ministerstva financí oficiální nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy. Náměstkyně ministra Alena Schillerová v pondělí uvedla, že se Celní správě rozšířily kompetence při prošetřování trestných činů, a tak se tato spolupráce přímo nabízela. Šlachta bude od 18:28 hostem pořadu Interview ČT24.

Celní správa organizačně spadá pod ministerstvo financí. Týdeník Euro už dříve uvedl, že by se měl Šlachta stát od 1. října náměstkem ředitele celníků, pod něhož spadá vyšetřování. 

Nový šéf celní správy Milan Poulíček uvedl, že jeho hlavní prioritou je postavit nový tým a připravit správu na nové kompetence u hazardu a daně z přidané hodnoty, které má nyní jen policie. Celníci mohou nově prošetřovat u DPH trestní oznámení. Většina nových náměstků by podle Poulíčka měla nastoupit od října.

Předchozí ředitel celníků Petr Kašpar rezignoval ke konci června. Následně odešli i další lidé z vedení celní správy. K poslednímu červnu opustil funkci také zástupce generálního ředitele pro výkon Vladimír Štainer. Už začátkem června skončil dočasný náměstek František Halás, když mu vypršela doba, po kterou byl do funkce pověřen. Ke konci července pak odešel i náměstek pro ekonomiku Tomáš Pinkas.

Šlachta z čela protimafiánského útvaru policie odešel kvůli nesouhlasu s její reorganizací. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vznikla sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru, začala fungovat 1. srpna.