Daňhel je obviněn z pohlavního zneužívání

Praha - Policie obvinila důležitého svědka v kauze armádních letounů CASA Karla Daňhela z pohlavního zneužívání, hrozí mu až deset let vězení. Daňhel zpracovával za generální štáb doklady a stanoviska k nákupu. Policii během vyšetřování nákupu strojů řekl, že ví, kdo na pořízení letadel tlačil a předělával dokumenty. Ukázal hlavně na někdejšího náměstka exministryně Vlasty Parkanové - Martina Bartáka. Zároveň tvrdí, že se kvůli svědectví v kauze stal obětí profesní likvidace. Přišel o bezpečností prověrku a postavili ho mimo službu. Podle něj důvodem bylo to, že v případu CASA svědčil na policii.

„Víme o jeho zadržení, armáda může reagovat až poté, co dostane oficiální zprávu o vyšetřování,“ uvedla odpoledne Mira Třebická z generálního štábu. Kriminalisté zadrželi 41letého muže na základě souhlasu státního zástupce kvůli podezření z mravnostního deliktu.

Věrohodnost Daňhela je zpochybňována

Podle Daňhela projekt nákupu letadel pro armádu od začátku provázela nestandardní rozhodnutí. Hlavní tlak podle něj ale nastal až v roce 2007 po nástupu generála Vlastimila Picka, který byl „opakovaně atakován prvním náměstkem z obrany Martinem Bartákem“. Barták, který v době nákupu letadel působil na ministerstvu jako náměstek, se proti těmto tvrzením ohradil s tím, že žádný tlak směřující k pořízení letounů CASA nevyvíjel a Daňhel není věrohodným svědkem.

Proti Daňhelovi jako svědkovi se ohradil i šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník. Minulý týden zpochybnil před poslanci jeho věrohodnost. Členům komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství údajně pustil nahrávky dokládající, že Daňhel byl pravidelně měsíčně vyplácen zbrojařskou firmou Omnipol. Firma tato tvrzení odmítá.

Policie se zabývá případem armádních letounů CASA kvůli jejich údajnému předražení. Poslanci kvůli vyšetřování vydali minulý týden k trestnímu stíhání bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů. Podle posudku firmy American Appraisal vznikla škoda až 658 milionů korun.