Houbařská sezona je v plném proudu. Letošní má být nadprůměrná

Houbařská sezona je v plném proudu (zdroj: ČT24)

Houbařská sezona se naplno rozjela. Teplé a vlhké počasí milovníkům hub přeje. Na rozdíl od loňska by podle mykologů měla být letošní úroda nadprůměrná.  V lesích se dají najít desítky druhů hub.

Češi patří tradičně k houbařským nadšencům. Před dvěma lety nasbírali v českých lesích bezmála 26 tisíc tun hub. Letos je navíc pro houby ideální počasí. Milovníkům lesních hub by mělo přát i v srpnu, a to i v níže položených oblastech. Loni bylo sucho a houby téměř nerostly.

Množství lidí zamířilo do lesů během víkendu. Plné houbařů jsou například Beskydy, kde stojí na lesních parkovištích desítky aut. Rostou houby všeho druhu od bedel po pravé hříbky.

iReportér: Hřiby z Valašska (zdroj: iReportér/Jiří Trunkat)

Sbírat by ale lidé měli jen ty houby, které opravdu znají. S nadprůměrnou úrodou totiž roste i počet otrav. Oproti minulému roku se lidé a nemocnice obracejí na toxikology třikrát častěji.  

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy je vedle většího výskytu hub příčinou i podobnost některých jedovatých hub s jedlými, které hodně rostly v minulých měsících. „Houbař, to zdůrazňuji, by měl houby poznávat ne podle celkového vzhledu, ale podle určitých charakteristických znaků,“ radí Jiří Lederer z mykologické poradny Muzea Beskyd.

K největším postrachům patří letos muchomůrka tygrovaná. Jsou jí totiž výrazně podobné jedlé muchomůrky šedivka a růžovka, které na počátku léta hojně rostly. Další zaměňovanou jedovatou houbou je muchomůrka zelená. 

Muchomůrka zelená
Zdroj: ČT24

Kdo se chce vyhnout nebezpečným záměnám, může se zaměřit na hřiby. Mezi nimi je jedovatý pouze hřib satan. Ten je navíc vzácný a také snadno rozpoznatelný vzhledem k bílému klobouku a červenému třeni.