ČSSD chce kvůli Kalouskovi vyslovit vládě nedůvěru

Praha – Mimořádná schůze sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě, vyvolaná na popud opoziční ČSSD, se uskuteční ve středu 18. července odpoledne. Na tento termín ji svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Sociální demokraté odpoledne oznámili, že chtějí vyvolat kvůli aféře kolem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ohledně případu nákupu letadel CASA další hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky už neexistuje jiná možnost, jak vyvíjet tlak na to, aby byl Kalousek z vlády odvolán. V aféře jde o Kalouskovy telefonáty s vyšetřovatelem případu a s policejním prezidentem Petrem Lessym. „Pokládáme chování ministra Kalouska za nepřijatelné,“ uvedl Sobotka. Podle něho by neměl setrvávat ve vládě ani minutu. Bezpečnostní výbor sněmovny už dopoledne požádal premiéra Petra Nečase (ODS), aby prezidentovi navrhl Kalouskovo odvolání.

Sobotka poukázal na to, že premiér Petr Nečas (ODS) nereagoval na výzvy opozice a sněmovního bezpečnostního výboru, aby nechal Kalouska odvolat. Výbor přijal výzvu dnes hlasy opozice, koaliční poslanci před hlasováním opustili jednací sál.


Bohuslav Sobotka, předseda sociálních demokratů:

„Chování ministra Kalouska pokládáme za nepřijatelné.“


Schůze k vyslovení nedůvěry bude 18. července

Žádost o svolání mimořádné schůze sociální demokraté předali předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) již odpoledne a pozdě večer pak tiskový odbor sněmovny oznámil, že mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě se uskuteční ve středu 18. července odpoledne. Na tento termín ji svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.


Návrh na svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě musí podle jednacího řádu podat nejméně padesát poslanců. Němcová ji musí svolat „neprodleně“. Aby vláda padla, musí pro nedůvěru zvednout ruku nejméně 101 poslanců. Opozice tolik hlasů nemá, vládních poslanců je nyní oficiálně 100.


Půjde o čtvrtý pokus v tomto volebním období svrhnout kabinet. Dosavadní nebyly úspěšné. „Nemůžeme kalkulovat na výsledek,“ řekl k nynějšímu pokusu Sobotka. Pokud by vláda neobstála, bude ČSSD podle něho jednat s ostatními politickými stranami o rozpuštění sněmovny. Na to je zapotřebí 120 hlasů. ČSSD bude takto usilovat o předčasné volby v co nejkratším termínu. Místopředseda ČSSD Michal Hašek řekl, že sociální demokraté nebudou vyjednávat s poslanci ostatních stran, aby hlasovali pro nedůvěru, a že to bude na odpovědnosti každého zákonodárce, jak bude hlasovat.

Sněmovní bezpečnostní výbor vyzval hlasy opozice premiéra Petra Nečase, aby navrhl odvolání ministra financí. Koaliční členové výboru opustili před hlasováním jednací sál. Usnesení předložené Jeronýmem Tejcem se zdůvodňuje tím, že Kalouskovy aktivity v souvislosti s případem letadel CASA jsou v rámci demokratického právního státu nepřípustné.


VV chtějí kvůli Kalouskovi pozdržet hlasování o vyrovnání s církvemi

Věci veřejné chtějí ve sněmovně i za pomoci obstrukcí blokovat hlasování o majetkovém vyrovnání s církvemi. Požadují, aby sněmovna kvůli výrokům ministra financí Miroslava Kalouska a dalších politiků na adresu policie vytvořila vyšetřovací komisi, která prozkoumá zásahy do policejní práce v kauze CASA. Do té doby podle nich není možné rozhodovat o církevních restitucích. V hlasování o nedůvěře vládě budou VV hlasovat proti kabinetu Petra Nečase, řekl novinářům předseda strany Radek John.

Podle Johna se kolem vyšetřování případu CASA objevila řada indicií, že demokracie v ČR je ohrožena a policie je zastrašována. „Ten vzkaz zní, kdokoliv se pustí do nějaké velké kauzy, kdokoliv se pustí do kauzy, kde je nějaký politik, může být zlikvidován, může být vyšetřován. Je to to nejhorší, co se mohlo v této chvíli policii, která se konečně nadechla, stát,“ řekl.