Nytrová varovala před nadvládou homosexuálů. Sobotka hodlá političku usměrnit

Nytrová vystoupila proti homosexuálům. Marksová žádá, aby se poslankyně vzdala členství v ČSSD (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se chce sejít s poslankyní své strany Pavlínou Nytrovou kvůli jejím výrokům o homosexuálech. V souvislosti s legislativou o adopcích dětí mimo jiné uvedla, že cílem homosexuálů je mít sex s dětmi. Sobotka prohlásil, že s netolerancí a předsudky je potřeba bojovat, a to reálnými argumenty. Někdo také ve čtvrtek napadl oficiální webové stránky Nytrové a umístil na ně nadávky.

Nytrová ve středu ve sněmovně například řekla, že homosexuálové jsou většinou promiskuitní, mají nadprůměrný sklon k alkoholu a je u nich vyšší míra duševních poruch. Postupně se prý budou snažit zlegalizovat sex s dětmi. V Českém rozhlase pak prohlásila, že homosexuální lobby podniká postupné kroky, aby nastolila nadvládu nad heterosexuální skupinou.

Sobotka uvedl, že názory a předsudky poslankyně rozhodně nesdílí. „Paní Nytrová v žádném případě nevyjadřuje postoj a politiku ČSSD. Chci se s ní sejít. Nechci, aby vystupovala podobným způsobem,“ řekl premiér. 

Podle něj je netolerance a rozšířenost předsudků problém, s nímž je potřeba bojovat. „Ne militantně, ne aktivisticky, ale trpělivou debatou a reálnými argumenty,“ dodal Sobotka.

Nytrová nechce opustit ČSSD, byl by to prý signál, že potlačuje jiný názor

Podle místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by nicméně Nytrová s takovými názory „měla přestoupit do jiné strany“. Nytrová ale sociální demokracii opustit nechce. Výzvu k odchodu by prý voliči mohli chápat jako signál, že se ČSSD zbavuje členů s jiným názorem a není demokratická.

Já rozhodně nevidím žádný důvod, proč bych měla opustit její řady (ČSSD).
Pavlína Nytrová
poslankyně ČSSD

Podle ní v sociální demokracii na registrované partnerství a navrhovanou možnost, aby registrovaní partneři mohli adoptovat potomka svého protějšku, nepanuje jednotný názor. Poslankyně uvedla, že loni se na tuto věc ptala spolustraníků ve svém obvodu a že „významná většina“ z nich byla proti takové novele.

Zastání Nytrová v řadách ČSSD našla. Například poslanec sociální demokracie Stanislav Huml na svém Facebooku uvedl, že projevila odvahu, a ocenil, že téma otevřela.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) to ale byla „snůška nesmyslů a nepodložených tvrzení“. Předseda Senátu Milan Štech (ČSSD) si myslí, že „střelila úplně mimo“.

Na vystoupení Nytrové reagoval na svém twitterovém účtu také vicepremiér a šéf koaličního hnutí ANO Andrej Babiš, který zase výroky poslankyně označil za totální nesmyly. „Byl jsem loni na klučičí svatbě a mám mezi homosexuály spoustu přátel, kterých si vážím,“ napsal Babiš.

Někdo také kvůli výrokům poslankyně o homosexuálech napadl její oficiální web a umístil na něj nadávky. Poslankyně uvedla, že situaci řeší.