ČSSD volá po Kalouskově odchodu z vlády

Praha - Sociální demokraté volají po odchodu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) z vlády. Podle ČSSD ministr nepřípustně ovlivňoval práci policie, selhala jeho strategie záchrany rozpočtu zvyšováním daně z přidané hodnoty a je odpovědný za kolaps čerpání peněz z Evropské unie. Premiér Petr Nečas (ODS) by ho měl proto co nejrychleji odvolat, uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka. Vyvolávat ve sněmovně hlasování o nedůvěře koalici nicméně strana nebude. Nemá totiž dost hlasů. Svou šanci ale vidí při projednávání církevních restitucí, kde hrozí možný konflikt mezi koaličními stranami.

„Je evidentní, že ministrovi financí a celé vládě se rozpočet rozpadá pod rukama,“ prohlásil Sobotka. Připomněl, že po prvním pololetí letošního roku je schodek rozpočtu stejný, jako byl ve stejné době v loňském roce, a je tedy pravděpodobné, že na konci roku se opět bude blížit 140 miliardám korun. Vláda chtěla letos dosáhnout schodku 105 miliard.

Podle Sobotky je také zjevné, že selhala Kalouskova strategie zvyšování DPH, jejíž výnos se měl letos zvednout o 15 procent. Ve skutečnosti je o tři procenta nižší, upozornil předseda ČSSD.

Kalousek je také podle opoziční strany odpovědný za kolaps čerpání evropských peněz. Kontroloři z Evropského účetního dvora podle něho upozorňují, že systém kontroly čerpání prostředků z EU není schopný případné zneužívání či špatné postupy ani odhalit. „Špatné nastavení kontrolního mechanismu je zásadní chybou,“ zdůraznil Sobotka.

Opozici vadí i to, že Kalousek telefonoval vyšetřovali v kauze CASA

ČSSD vadí také to, že Kalousek volal vyšetřovateli nákupu letadel CASA pro českou armádu. Nečas s ním chce o této věci hovořit. Podle Sobotky však už měl konat stejně, jako když minulý týden rychle odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), a Kalouska se zbavit. Jeho postup by totiž mohl být špatným příkladem pro vyšetřované lidi ve významných pozicích, že se mohou pokusit svůj případ ovlivnit.

Brífink ČSSD k rozpočtu a kauze CASA (zdroj: ČT24)