Důstojník Koudelka má našlápnuto do čela kontrarozvědky

Novým šéfem Bezpečnostní informační služby bude zřejmě dlouholetý důstojník této kontrarozvědky Michal Koudelka. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho představil sněmovnímu bezpečnostnímu výboru, kde ho podpořili všichni poslanci. Sobotka to označil za vzácný okamžik shody.

Vláda by měla o jmenování Koudelky do čela BIS rozhodnout na jednání 27. července, nastoupit by podle Sobotky mohl v polovině srpna.

„Rád bych, aby služba byla i nadále zcela apolitická a profesionální, aby pracovala striktně v mezích zákona a aby byla připravená okamžitě reagovat na veškeré výzvy a hrozby, které před námi jsou nebo mohou stát,“ řekl Koudelka poslancům.

Sobotka na výboru řekl, že návrh předložil po zralé úvaze. Koudelka má podle něj dostatek profesních i lidských zkušeností pro to, aby mohl funkci ředitele BIS vykonávat. Při výběru upřednostnil kontinuitu a záruky nestranného vedení. Je podle něj důležité, aby BIS zůstala nadstranická a nebyla součástí žádných politických bojů. 

Michal Koudelka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Jednapadesátiletý Koudelka vystudoval ČVUT a podle serveru Lidovky.cz přišel do bezpečnostních služeb v roce 1992. Od roku 2006 vede v BIS odbor kontrašpionáže. Členům výboru řekl, že nebyl členem KSČ. Poslanci během jednání ocenili, že o něm nedokázali na internetu dohledat žádné informace. Jde podle nich o důkaz profesionality.

Jméno je neznámé i pro novináře magazínu Reportér Jaroslava Kmentu. „Je to docela dobrý signál, protože se za ním zřejmě zatím netáhne nějaká velká kauza, kvůli které bychom měli mít nastražené oči a uši,“ řekl České televizi.

Nejvíce kandidátů, kteří přicházeli v úvahu, bylo podle Kmenty z ekonomického odboru BIS. Sobotka ale vybral šéfa kontrašpionáže. „Je to signál, že nechtěl člověka, který by mohl být spjatý s nějakou byznys skupinou nebo vlivnými lidmi z politiky,“ domnívá se. Z výběru Koudelky proto podle něj nebude nadšený prezident Miloš Zeman. Kontrašpionáž se zaměřuje na lidi z ciziny, kteří se v Česku snaží ovlivňovat ekonomické a politické zájmy: „Znamená to ruský i čínský vliv.“

Podle poslance Bohuslava Chalupy (ANO) nemělo koaliční hnutí ANO dostatek času na návrh zareagovat. „Bylo to velmi náhlé, takže jakési výhrady nebo připomínky jsme neměli ani čas moc zvážit. Nicméně si myslím, že ta volba není úplně špatná,“ řekl. Zároveň odmítl informaci médií, že by hnutí uvažovalo o nominaci bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.

Sobotka chce Langa dál ve službách státu

Dosavadní ředitel Jiří Lang ve funkci končí po třinácti letech na vlastní žádost. Důvody nechtěl rozebírat. Koudelku ale jako svého nástupce podpořil. Označil ho za úspěšného manažera. Jako ředitel oddělení kontrašpionáže podle něj dosáhl výborných výsledků, o kterých by se ale veřejnost neměla dozvědět.   

O odchodu Langa z čela BIS se mluvilo už loni na podzim. Sobotka by chtěl, aby dál působil ve službách státu. S Langem prý o jeho budoucnosti diskutuje. Spolu se členy výboru mu za jeho působení v čele BIS poděkovali. Premiér zdůraznil, že patří mezi nejdéle sloužící ředitele této služby v Evropě: „Ve prospěch státu odvedl velký kus práce v nelehkých časech. Pomohl integrovat BIS do spolupráce s našimi spojenci.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Kontrarozvědka se za Langova vedení nevyhnula několika skandálům. Na jaře 2012 čelila kritice kvůli možnému úniku odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.

Odposlechy podle Mladé fronty Dnes pořídila BIS v roce 2007, o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku. 

Vydáno pod