Česko bojuje proti suchu: Obce dostanou stovky milionů na hledání pitné vody

Česko bojuje proti suchu (zdroj: ČT24)

Obce dostanou dotace na nové i průzkumné vrty, aby našly nové zdroje pitné vody. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo program, jenž má podpořit dostatek kvalitní pitné vody v České republice. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu totiž některé studny či prameny vysychají. Celkem si mohou obce rozdělit 300 milionů korun.

Dotace jsou podle ministra Richarda Brabce (ANO) šancí pro ty obce, které již nyní mají problémy s dodávkami kvalitní pitné vody. „Právě tyto obce a města mohou získat na projekty zcela nových nebo zvýšení kapacit nedostatečných veřejných zdrojů pitné vody až osmdesátiprocentní dotaci. Minimální výše dotace na jeden projekt činí sto tisíc korun, maximální výše tři miliony korun,“ uvedl Brabec v tiskové zprávě.

Obce dostanou stovky milionů na hledání pitné vody (zdroj: ČT24)

Dotace získají ty projekty, které přispějí k regeneraci a zvýší také kapacity stávajících zdrojů podzemní vody, nebo projekty na průzkumné vrty, včetně jejich napojení na stávající rozvod pitné vody.

Některá místa v ČR se potýkají se suchem

O dotace je podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana možné zažádat do 30. června příštího roku. Příjem ale skončí, až se vyčerpá daná částka. Žádosti se budou posuzovat netradičně průběžně, nikoliv až po skončení výzvy.

Sucho je bezpochyby hrozbou pro naši budoucnost a my se mu musíme postavit. Je to složitá skládačka o mnoha různých dílech.
Petr Kubala
Generální ředitel povodí Vltavy

Podzemní vody jsou důležité pro oběh vody v přírodě, pokud je zasáhne sucho, může dojít ke krizovým situacím pro životní prostředí, zemědělství i zásobování obyvatelstva pitnou vodou. S hydrologickým suchem se potýkají některé části republiky. Vzniklo kvůli nedostatku srážek.

Ohrožení suchem
Zdroj: ČHMÚ

Extrémní sucho zasáhlo Česko loni. Spadlo výrazně méně srážek (o 150 mm), než je dlouhodobý průměr (cca 650 mm). Kvůli vysokým teplotám a nedostatku srážek i v zimě byl začátkem června stav průtoků na některých vodních tocích pod normálem. Nízké hodnoty vykazovaly i některé vrty a prameny.

Boj proti suchu: zadržení vody v krajině, přehrady i šetření

Na opatření proti suchu mají jít od příštího roku ze státního rozpočtu 2 miliardy a 400 milionů korun, a to každoročně až do roku 2021. V boji proti suchu by měla pomoct například výstavba a obnova rybníků, rozvíjení závlahových systémů anebo podpora zadržování vody v krajině.

Opatření v krajině mají spoustu dalších ekologických důsledků. Potřebujeme i přehrady, i retenci vody v krajině. A potřebujeme i šetřit vodou.
Vlastimil Karlík
Tajemník Koalice pro řeky

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky je důležitá také změna přístupu hospodaření na zemědělské a lesnické půdě – právě proto, aby se voda v krajině lépe zadržovala. Větší péče by se také měla věnovat vodním nádržím a jejich údržbě. Zároveň by také mělo vzniknout několik nových přehrad. „Přehrady jsou zásadní z hlediska zásobování obyvatel pitnou vodou,“ uvedl generální ředitel povodí Vltavy Petr Kubala.

Plán nových přehrad
Zdroj: ČT24

Připravuje se například stavba nádrží v Pěčíně v Královéhradeckém kraji, ve Vlachovicích ve Zlínském kraji nebo v Senomatech a Šanově ve středních Čechách. Počítá se také s výstavbou nádrže Skalička v Olomouckém kraji.

Modrá úsporám bude bojovat proti suchu i povodním

Ministerstvo bude peníze posílat také těm, kteří s vodou neplýtvají. Dostanou je i běžní majitelé domů nebo zahrad. Například na domácí nádrž na dešťovou vodu nebo na vybudování zahradního jezírka, které by využívali na zalévání. „Sucho nečeká a je třeba dělat konkrétní projekty. Proto bychom program rádi rozjeli ještě do konce tohoto roku,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.