Zeman má jako první potřebných 50 000 podpisů

Praha - Miloš Zeman získal jako první prezidentský kandidát potřebných 50 000 podpisů. Expremiér dnes zároveň oznámil, že se definitivně rozhodl kandidovat. Čestnému předsedovi Strany práv občanů - ZEMANOVCI (SPOZ) už dříve podepsalo nominaci deset senátorů, což by mu ke kandidatuře postačovalo. Podpisy občanů si ale chtěl ověřit, zda je vůbec o jeho kandidaturu zájem.

SPOZ stihla opatřit 50 216 podpisů zhruba za dva měsíce a další přibývají. Na tiskové konferenci to řekl její předseda Vratislav Mynář. „Naše mise byla splněna,“ uvedl. Zemanovci ale podle něj budou ve sběru podpisů pokračovat až do poslední možné chvíle. Chtějí vyjít vstříc všem, kdo volají do stranického sekretariátu s dotazy, kde mohou Zemana svým podpisem podpořit.

Miloš Zeman: „Rozhodl jsem se dnešním dnem, že z rukou těch občanů, kteří tuto petici buď podepsali, nebo v budoucnosti podepíší, přijmu kandidaturu na prezidenta České republiky.“   

Bývalý předseda sociálních demokratů dnes připomněl, že svou účast ve volebním klání podmiňoval přijetím zákona o přímé volbě hlavy státu a důvěrou občanů vyjádřenou peticí, kterou by výrazně nezastínil jiný kandidát například několikanásobným počtem podpisů. Podotkl, že zatím jen šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková oznámila, že má k dispozici 12 000 podpisů.

Tři miliony domácností dostanou Zemanův „životní příběh“

V létě Zeman otevře svou kancelář, její tým doručí do tří milionů domácností jeho „životní příběh“ a kandidát navštíví všechna krajská města. Počítá také s účastí v rozhlasových a televizních diskusích. Zopakoval svou dřívější nabídku, že 50 procent svého času v médiích, na který má kandidát zákonný nárok, poskytne těm soupeřům, kteří za sebou budou mít podporu 50 000 podpisů, aby s ním vedli dialog o problémech občanů. 

O prezidentský úřad se zřejmě utkají bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer, který zatím v průzkumech volebních preferencí vítězí, místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl a šéfka Suverenity Jana Bobošíková. V minulých dnech oznámil úmysl kandidovat Vladimír Dlouhý, který byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause. Kandidáty stále vybírá ODS a KSČM.