Češi odjíždí na dovolenou, nejoblíbenější je stále Chorvatsko

Češi vyjíždějí na dovolenou. Mezi tradičně nejoblíbenějšími destinacemi zůstává Chorvatsko, dále pak Řecko či Španělsko. Naopak menší zájem turistů je o Turecko, Egypt či Tunisko.

Při cestování je třeba především dodržovat předpisy v zahraničí. Pokuty ze zemí Evropské unie totiž mohou řidiče dohnat i v České republice.

Pozornost by měli řidiči věnovat také platným dálničním známkám. Například rakouská správa může podle mluvčího Ústřední asistenční služby pro motoristy (ÚAMK) Petra Vomáčky zjistit přeprodej již nalepené známky. „Kontroly jsou velmi přísné a jsou za to velké pokuty,“ uvedl Vomáčka.

  • Rakousko, deset dní - 240 korun
    Slovinsko, měsíc - 820 korun
    Chorvatsko - poplatek podle délky dálničního úseku a typu vozidla
Češi vyjíždějí na dovolenou (zdroj: ČT24)

Noční trasy bývají plné

Cestovat doporučuje ÚAMK rozloženě. „Je dobré každé dvě až tři hodiny zastavovat, pokud máme v autě dítě, tak klidně každou hodinu. Řidiči, kteří jsou zvyklí řídit dlouhé trasy, však mohou cestu zvládnout najednou,“ řekl Vomáčka.

Zároveň upozornil, že noční trasy nebývají zárukou prázdnějších silnic. „Západní země si zvykly cestovat na noc, trasy jsou plné holandských a německých turistů,“ dodal Vomáčka.

Informace o aktuální silniční situaci mohou řidiči získat na webu ÚAMK či telefonním čísle 1234. Využít mohou i web Ředitelství silnic a dálnic, kde najdou aktuální informace o České republice.

  • Waze – dopravní a navigační aplikace; komunita řidičů pomocí ní sdílí aktuální informace o nehodách, nebezpečích, objížďkách atd.
  • Google Maps – mapy, navigace, plány městské dopravy, aktuální informace
  • Sygic – navigace s trojrozměrnými mapami, které lze uložit offline
  • ÚAMK – dopravní a turistické informace, linky tísňového volání
  • Trip Advisor – hodnocení hotelů a restaurací, vyhledávání aktivit a událostí ve vašem okolí