Janoušek požádal, aby soud znovu otevřel jeho případ

Odsouzený lobbista Roman Janoušek navrhl pražskému městskému soudu obnovu svého trestního řízení, ve kterém byl uznán vinným z úmyslného sražení ženy autem. Přišel s tím v době, kdy mu Krajský soud v Brně přerušil ze zdravotních důvodů výkon trestu na půl roku. Stále ale Janouškovi zbývá odsedět si více než tři roky.

Podle trestního řádu soud obnovu řízení povolí, pokud vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo které by ukázaly, že původně uložený trest byl ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu či k poměrům pachatele anebo ve zřejmém rozporu s účelem trestu.

Jaké důvody vedly Janouška k návrhu na obnovu řízení, zatím není jasné. Podle jeho advokáta si nepřeje zveřejňovat jakékoli informace. Zákonná lhůta pro rozhodnutí o případném obnovení procesu stanovená není.

O návrhu bude rozhodovat soud, který řešil i obžalobu, tedy v tomto případě Městský soud v Praze a konkrétně soudní senát Tomáše Kubovce. Pokud soud neshledá důvody k obnově, Janouškův návrh zamítne. V opačném případě zcela nebo zčásti zruší napadený rozsudek a povolí obnovu řízení. Musel by také rozhodnout o tom, zda Janouška vezme do vazby, nebo zda ho ponechá na svobodě.

Janoušek má na půl roku přerušené vězení

Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Podle jeho advokáta Lukáše Trojana má nyní problémy po únorové operaci, kdy mu měli nahrazovat část lebky implantátem: „Dochází k určitým komplikacím spočívajícím v tom, že se implantát propadá. Dochází ke kolapsovým stavům.“

Janoušek požaduje obnovu svého trestního řízení (zdroj: ČT24)

Brněnský krajský soud proto Janouškovi ze zdravotních důvodů nedávno přerušil trest odnětí svobody na půl roku, vězeňská služba navrhovala přerušení dvojnásobně dlouhé. Od loňského července opustil lobbista vězení už sedmkrát.

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí sedm let řídit. Žalobci požadovali, aby byl uznán vinným z pokusu o vraždu. Nejvyšší státní zástupce proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolal se i obhájce, soud ale loni obě dovolání odmítl jako „zjevně neopodstatněná“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lobbista v březnu 2012 v Praze narazil svým autem do vozu, který řídila jedenapadesátiletá žena. Kolizi neřešil, a když ho řidička na následující křižovatce doběhla a postavila se mu před kapotu, srazil ji a ujel. Krátce poté mu policisté v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena se zhruba měsíc a půl léčila s otokem mozku a zlomenými žebry. Od Janouška později dostala odškodné 900 tisíc korun.

Janoušek se původně hájil tvrzením, že ženu ve chvíli střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Takovou variantu ale vyvrátil revizní znalecký posudek. Žena podle něj stála před pravým předním světlem. K jinému závěru došli znalci oslovení obhajobou, podle nich stála žena vedle auta.

Jeden z těchto znalců nyní čelí obvinění za hrubě zkreslený posudek. Hrozí mu až tři roky vězení a také zákaz činnosti. Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce Tomáš Kubovec, který měl kauzu na starosti.