Tuzemské hygieniky povede Eva Gottvaldová

Hlavní hygieničkou České republiky se stane výživová odbornice z ministerstva zdravotnictví Eva Gottvaldová. Ve funkci střídá Vladimíra Valentu, který byl hlavním hygienikem od října 2012 a do nynějšího výběrového řízení se nepřihlásil.

Osmatřicetiletá Gottvaldová vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně se specializací na výživu člověka. Na ministerstvu zdravotnictví působí od července 2007 v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví a od listopadu 2012 pracuje pro Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde má na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

Ve zastoupení Česka při EU se podílela na projednávání směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových a souvisejících výrobků či rozhodnutí těchto orgánů o vážných přeshraničních zdravotních hrozbách.

Gottvaldová se pravidelně účastní i specializovaných jednání Evropské komise, Rady EU v pracovní skupině pro potraviny a jednání Světové zdravotnické organizace zaměřených na výživu a pohybovou aktivitu.

Valenta řešil povodně i MERS

Vladimíra Valentu vláda jmenovala hlavním hygienikem v říjnu 2012. Před nástupem do funkce vedl krajskou hygienickou stanici v Liberci. Za Valentova vedení se hygienici museli zabývat kauzou jedovatého metylalkoholu, řešili povodně v červnu 2013, ebolu, MERS nebo migrační krizi.

Do výběrového řízení na jeho pozici se přihlásily tři kandidátky. Pavlu Svrčinovou výběrová komise pro nesplnění podmínek vyřadila a nynější zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová vzala svoji žádost zpět. Hlavní hygienik je zároveň jedním z odborných náměstků ministra zdravotnictví, proto musí podle služebního zákona projít výběrovým řízením. O Gottvaldové rozhodla na svém zasedání vláda.