Rath a spol. se stížností na vazbu zřejmě neuspěli

Ústí nad Labem - Obviněný poslanec David Rath a dalších sedm lidí zřejmě neuspěli se stížností na vazbu. Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová totiž nemá zprávu o jejich propuštění. Pokud by ústecký krajský soud obviněným vyhověl, dostali by se na svobodu co nejdříve. Ani Rathův advokát Adam Černý neví o tom, že by byl jeho klient z vazby propuštěn. Soud nesmí o verdiktu informovat dříve, než rozhodnutí doručí všem obviněným.

Okresní soud v Ústí nad Labem poslal Ratha do vazby 16. května, další obviněné o den později. O vazebním stíhání bývalého hejtmana rozhodl kvůli obavě z toho, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct. Stížnosti na vazbu všichni obvinění podali minulý týden ke krajskému soudu.

Policisté Ratha 14. května zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, v první reakci uváděl, že si myslel, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách. Mezi obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, kteří prý Rathovi peníze předali.