ANO kritizuje plány na změny v policii, Pelikán hrozí rezignací

UDÁLOSTI: Kvůli změnám v policii zvažuje odchod Šlachta i Pelikán (zdroj: ČT24)

Česká policie chce začít budovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, v níž by bylo pět speciálních oddělení. Policisté by se zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Hnutí ANO však požádalo kvůli návrhu o dohadovací jednání s koaličními partnery a ministr spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že uvažuje o rezignaci. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) postoj ANO odmítá coby politizaci.

Jsem přesvědčen, že pokud budeme z jednoho místa cílit boj proti organizované zločinnosti, tak je to správný směr.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Pokud plány policie získají podporu, mohla by centrála začít fungovat v roce 2020, řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Organizační struktury nového útvaru chce vedení policie začít připravovat od letošního 1. července.

„Nenastavujeme k 1. červenci žádnou změnu, která ohrozí kauzy, jež v současné době probíhají,“ zdůraznil Tuhý. Policisté zůstávají na svých místech a od července se začnou vytvářet struktury centrály po organizační stránce, aby mohla za čtyři roky fungovat.

Plány na reorganizaci se už dříve staly terčem kritiky například ze strany žalobců nebo protikorupčních iniciativ, podle nich by to mohlo například ovlivnit vyšetřování složitých kauz a vyřadit ze hry šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu.

Cílem vzniku centrály je podle Tuhého to, aby se vedl boj proti organizovanému zločinu z jednoho místa. Činnost policie by měla být efektivnější než nyní. Podobně podle Tuhého pracují i policejní sbory v jiných zemích, jako je Rakousko, Francie, Německo či Velká Británie. Centrálu chce zřídit také Europol, dodal.

Policie chystá vznik centrály proti organizovanému zločinu (zdroj: ČT24)

Plánovaná reorganizace policie podle Tuhého navazuje na dřívější koncepci, která chce v příštích čtyřech letech zvýšit počet policistů o 4 tisíce, aby bylo ve sboru přes 44 tisíc lidí. Nabírání nových policistů by podle Tuhého mělo ovlivnit i vznik centrály proti organizovanému zločinu. „Pokud bychom policisty dobrali, tak jsem přesvědčen, že by se koncepce mohla naplnit v roce 2020,“ řekl Tuhý.

Tuhý: V novém útvaru by měl místo i Šlachta

V minulých dnech se objevily informace, že nové plány policie mají za cíl sloučit dva elitní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Tím by se měl vyřadit ze hry šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Policejní prezident to odmítl. „Každý z manažerů má budoucnost v těchto útvarech. Pokud bude mít zájem se podílet na spoluproblematice, kterou zabezpečuje, jeho místo je tam pevně zakotveno,“ řekl Tuhý. Připustil také, že by mohl postoupit do „vyšší úrovně“. Sám Šlachta je ale plánem znepokojený - a nevylučuje svůj konec u policie.

Žalobci Bradáčová a Zeman pochybují a varují

Riziko spočívá už v tom, že policie s takovou velkou změnou přišla najednou. Když vznikne takovýto obrovský útvar, bude narušena efektivita a zvýší se i možnost úniku informací.
Jiří Hynek

Policie nerozptýlila ani pochybnosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Plánovaným sloučením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie by podle něj vznikl mocenský „megaútvar“, který by nemusel fungovat tak dobře, jako když jsou oba nyní oddělené. Bylo by v něm totiž kolem devíti set lidí.

V dopise, který poslal premiérovi, varoval před tím, že změna povede „ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti, či dokonce k nemožnosti“ vyšetřovat některé složité kauzy.

„Státní zastupitelství je odpovědné za trestní řízení a zasahuje do dvou útvarů, které mají nejzávažnější kauzy, co se trestního řízení týče, na starosti,“ vysvětlil v Událostech ČT. „Na straně policie potřebujeme orgány, které budou dostatečně kompetentní k tomu, aby udržely kvalitu a aby nedošlo k tomu, že některé kauzy skončí nebo se díky sloučení nedotáhnou do konce.“

Plán se nelíbí ani dalším žalobcům. „Sloučení ÚOOZ a ÚOKFK považuji v současné situaci za hazard, který si nemůžeme dovolit,“ řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Nebyli jsme seznámeni s žádnou koncepcí, nepředpokládalo se, že by se takto zásadně měnila struktura policie, a proto mám k tomu způsobu a k rychlosti nedůvěru.“

Pochopení pro postoj zástupců má i Robert Šlachta: „Státní zástupce samozřejmě zajímá, kdo z policejních orgánů s nimi bude fungovat, protože státní zástupce bez policisty neudělá nic – a samozřejmě i naopak.“ 

ANO chce reorganizaci zastavit

Nesu politickou odpovědnost za fungování státního zastupitelství a musím zvednout varovný prst. Situace se mi po vyjádření nejvyššího státního zástupce jeví jako mimořádně vážná. Šel jsem do vlády, která chce bojovat proti korupci, a pokud bych ten pocit ztratil, nejsem si jistý, zda v ní mám být.
Robert Pelikán

Vládní hnutí ANO dopoledne žádalo předsedu vlády i ministra vnitra, aby reorganizační záměr odložili. Když neuspělo, požádalo o dohadovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s plánem na reorganizaci nesouhlasí a uvažuje o rezignaci. „Reorganizace může vést ke ztížení, neřkuli k zastavení vyšetřování závažných kauz korupce a hospodářské kriminality,“ řekl a upozornil, že se mu nedostalo vysvětlení například toho, proč se změna má odehrát náhle k 1. červenci.

„Na nás to dělá dojem účelové reorganizace, jejímž skutečným cílem je potrestat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu za to, že je skutečně nezávislý a vyšetřuje ty věci bez ohledu na to, kam se hnou,“ uvedl Pelikán. „Jsem pořád přesvědčen, že reorganizace v téhle podobě neprojde, pokud by to nastalo, pak opravdu budu zvažovat, co dál, protože já bych pak obtížně dokázal nést zodpovědnost za protikorupční boj,“ dodal.

Zároveň vyjádřil podporu žalobcům: „Takovéto pozdvihnutí hlasu ze strany státního zastupitelství je mimořádná záležitost a nikdy se to nestalo. Pokud pan ministr vnitra říká, že to je odborně připravená reorganizace, ať se o ní debatuje se státním zastupitelstvím, v tom případě si ji určitě obhájí.“

Chovanec výhrady odmítá

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) postoj ANO odmítl; označil ho za politizaci, které aktivně pomáhají média propojená s Babišovým hnutím. Reorganizace je podle něj připravena profesionálně a s maximálním ohledem na to, aby jejím jediným dopadem byly lepší výsledky v boji se zločinem.

„Policie je nezávislá a nelze ji prostřednictvím cílených politických předvolebních kampaní rozvracet,“ uvedl. Zdůraznil, že příprava reorganizace je v souladu se zákonem, má ji na starosti policejní prezidium a schvaluje ji pouze ministr vnitra.

Sobotka: Nechte to na policii, jde o odbornou věc

Policejní prezident má povinnost vymýšlet, jak by měla struktura policie fungovat co nejlépe. Nemůžete ale chystat nový úřad na potírání organizovaného zločinu, aniž byste spolupracoval s lidmi, kteří ho potírají, a není možné dělat v policii reorganizaci, která je utajovaná.
Martin Fendrych
komentátor Aktuálně.cz

Ve svém stanovisku má podporu předsedy vlády. „Platí, že organizovaný zločin se vyvíjí, a policie na to musí reagovat. Musí mít nové schopnosti, kompetence a efektivnější organizaci,“ prohlásil Bohuslav Sobotka v Událostech ČT. „Navrhovaná věc je vysoce odborná, je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra a souhlasím s tím, že by se neměla politizovat. Je důležité, aby policie zůstala nezávislá i pokud jde o základní organizační změny.“

Obdobně mluví i sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. „Policii velí nezávislý policejní prezident a politici do jeho stylu práce a reorganizace nemají co mluvit. Vnímám to jako tlak na policii,“ prohlásil. „Státní zástupce není nadřízený policejnímu prezidentovi a náměstek policejního prezidenta neskládá účty panu Šlachtovi.“

Obezřetní jsou ovšem i koaliční lidovci. „Chceme, aby vedení policie vzalo v úvahu pochybnosti státních zástupců, protože státní zástupci vedou policisty při vyšetřování, vidí jim pod ruce,“ podotkl poslanec Ivan Gabal.

Opozici převážně nevadí samotný záměr, ale způsob a rychlost, jakým policie postupuje. „Nevidím jediný důvod, proč by se měl tento návrh projednávat se státním zástupcem,“ prohlásila poslankyně za ODS a členka bezpečnostního výboru Jana Černochová. „Policii neřídí prokurátor, policii řídí policejní prezident. Ať si prokurátor řeší svou agendu.“

„Přijde mi, že je to zbytečně hektické a mělo to být předem projednáno,“ řekl komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. „Oblasti (ÚOOZ a ÚOKFK) se skutečně často prolínají, a proto vytvoření jednoho útvaru, který to zastřeší, pokládám za racionální,“ uvedl poslanec z TOP 09 Daniel Korte.