Reforma univerzit bude jedním z klíčových bodů vlády

Praha - Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) se chce ve druhé polovině volebního období zaměřit především na reformu univerzit a vědy a boj o záchranu rozpočtů. Klíčové body ohledně školství představí premiér společně s ministrem Petrem Fialou na začátku července. Informaci přinesla Mladá fronta DNES.

„V druhé polovině volebního období se musíme zaměřit vedle konsolidace veřejných financí na zvýšenou konkurenceschopnost naší země a pokračování modernizačních reforem, především vysokoškolského vzdělání, výzkumu a inovací,“ řekl deníku premiér.

Ministr školství Petr Fiala nové zákony připravovat nebude. Chce naopak novelizovat ty staré. Součástí změn by mělo být například náročnější a exkluzivnější magisterské studium nebo zápisné. V jaké formě bude, není zatím vůbec jasné. Mluví se jak o třech tisících za semestr, tak i o placení za překročení řádné doby studia. Mezi návrhy jsou i půjčky, a to nejen na školné, ale třeba i na životní náklady.

Reforma univerzit bude klíčovým bodem vlády (zdroj: ČT24)

Podle školského experta ODS Waltera Bartoše se dá zápisné stihnout už pro školní rok 2013/14. „Pak zvažujeme kontaktové financování vysokých škol. Stát by uzavřel smlouvu, jaký obor potřebuje, a na něj dal peníze,“ řekl deníku s tím, že by se tak předešlo například nedostatku techniků.