Úsvit a komunisté tlačí na vznik parlamentní vyšetřovací komise k OKD

Opoziční Úsvit a KSČM vyvolají mimořádnou sněmovní schůzi k okolnostem privatizace těžební společnosti OKD. Podle předsedy poslanců Úsvitu Marka Černocha žádost podepsal dostatečný počet poslanců. Schůze by mohla být podle předběžných informací svolána na čtvrtek 30. června. Výsledkem by měl být podle představ iniciátorů vznik parlamentní vyšetřovací komise.

Poslanci se měli zabývat okolnostmi privatizace OKD minulý týden na běžné schůzi. Diskuse ale nakonec neproběhla. Koalice před zařazený bod prosadila jiné návrhy. Na projednání privatizace OKD tak už nezbyl čas.

Černoch věří, že dolní komora mimořádnou schůzi schválí. „Pokud má někdo čisté svědomí, není důvod, aby schůze neproběhla. Jestliže se pořad neschválí, je evidentní, že někdo čisté svědomí nemá,“ uvedl. Pokud by schůze neprošla, otevřel by se alespoň prostor pro debatu, byť omezený pro řečníky s přednostním právem.

Podle Úsvitu byla privatizace OKD nevýhodná. Stát prodal zbytkový podíl OKD většinovému vlastníkovi firmy, společnosti Karbon Invest, za 4,1 miliardy korun. Úsvit poukazuje na to, že následný posudek určil čistou hodnotu majetku OKD na 52 miliard korun.

Úsvit chce po Sobotkovi politickou odpovědnost

Černoch minulý týden řekl, že si nedovede představit, že by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenesl za privatizaci politickou odpovědnost. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla v září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD), ve které byl Sobotka ministrem financí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sobotka už dřív poukázal na to, že jako ministr financí odpovídal při dokončení privatizace za dodržení příslušných zákonných pravidel, a ta podle něho porušena nebyla. Privatizací OKD se zabývala i Evropská komise, podle níž stát nepochybil a nedopustil se veřejné podpory, uvedl premiér.

Částku, kterou stát dostal za zbytkový podíl, Sobotka opakovaně označil za tržní cenu. Karbon Invest následně prodal OKD investiční skupině RPG Industries, kterou vedl finančník Zdeněk Bakala, a to podle různých zdrojů za devět až 12 miliard.

Privatizace skončila u soudu

Případem se od loňského října zabývá soud. Podle obžaloby vznikla státu při privatizaci OKD škoda nejméně 5,7 miliardy korun. Soudkyně odročila v březnu pokračování procesu na neurčito.

Na OKD nyní vyhlásil soud úpadek. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedm miliard. Do insolvenčního řízení se už přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí více než deset miliard korun.