Lidé s astigmatismem mají dveře k hrazené operaci zavřené

Oční lékaři požadují, aby pojišťovny proplácely operaci očního šedého zákalu i lidem s astigmatismem. Zrak jim totiž může zlepšit pouze nitrooční čočka, na kterou v současnosti ze zdravotního pojištění nedosáhnou. A protože nefungují nadstandardy, musí si zaplatit nejen materiál, ale i celý zákrok. Ministerstvo zdravotnictví situaci řeší a o proplácení od příštího roku jedná s odbornou společností.

Každoročně lékaři vymění oční čočku postiženou šedým zákalem za umělou přibližně stovce tisíc pacientů. Dalším příjemným dopadem operace je, že po ní už lidé nemusejí nosit brýle. Bohužel ale pojišťovna nehradí čočku ani operaci těm, kteří trpí astigmatismem. Těch je podle lékařů 6 až 8 tisíc ročně, z nichž třetina pacientů překročila věk pětašedesáti let.

  • Šedý zákal (katarakta) je nemoc oka, kdy se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno. Ve světě je dnes i přes pokročilou moderní léčbu stále jednou z hlavních příčin slepoty v rozvojových zemích. Podle WHO je šedý zákal celosvětově zodpovědný za 48 % případů slepoty v dospělosti (okolo 18 milionů lidí).
  • Zelený zákal, odborně nazývaný glaukom, je označení pro poškození zraku, jehož podstatou je poškození očního nervu. Předpokládá se, že obvyklým způsobem vzniku poškození je vysoký nitrooční tlak, ale nemusí to být jediná příčina.
  • Zdroj: Wikipedie

Do poloviny roku 2013 zákon umožňoval si za lepší čočku připlatit, Ústavní soud poté ale takzvané nadstandardy zakázal. Proto chtějí lékaři pro část pacientů se silným astigmatismem vyjednat úhradu celého zákroku.

„Navrhujeme, aby ministerstvo navrhlo nový kód pro pacienty s astigmatismem dvě dioptrie a více, aby jim, pokud přijdou na operaci, pojišťovna proplácela tuto čočku,“ tvrdí primář oftalmologie v pražské vinohradské nemocnici Pavel Studený.

Události ČT: Budou pojišťovny vstřícnější k pacientům s astigmatismem? (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví na požadavek úhrad zákroku pro lidi s astigmatismem slyší. Hodlá se jím zabývat ještě do prázdnin. „A pokud bude na všem shoda, mohlo by to být už od ledna 2017,“ podotýká mluvčí Ladislav Šticha.