Národní socialisté ladili program před krajskými volbami

Praha – Strana Národní socialisté - levice 21. století na konferenci v pražském Obecním domě ladí program i personální obsazení pro podzimní krajské volby. Hlavním bodem programu sobotní programové konference byla kromě obecných priorit také diskuze nad tím, jak dostat do volebního klání i nezávislé osobnosti. Podle předsedy Jiřího Paroubka strana představí lídry kandidátek 24. června, celkovou podobu pak vyřeší v průběhu července. V současnosti mají Národní socialisté podporu pro sněmovní volby zhruba 3 procenta, mohli by však dosáhnout až na 8 až 10 procent, dodal Paroubek.

Předseda národních socialistů v úvodním projevu konference zdůraznil, že strana začala s krajskou předvolební kampaní už na konci května. V následujících týdnech chce Paroubek hlavně využívat kontaktních výjezdů do jednotlivých krajů. Kromě nich sází také na billboardy, letáky nebo inzeráty. „Podzim je pro nás mezikrokem k jinému, většímu cíli, k volbám do Poslanecké sněmovny,“ sdělil během proslovu. Sám prý hodlá kandidovat na ústeckého hejtmana.

Konference národních socialistů se nesla ve jménu kritiky vládních reforem, boje s korupcí nebo zdravotnictví. Právě tyto témata mají být pro budoucí lídry krajských kandidátek hlavním vodítkem jejich programu. Sami si z nich poté určí okruhy, které trápí jejich kraj nejvíce. Strana LEV 21 má prý v současnosti 1 100 členů, jejich počet by ale během roku mohl vzrůst na 3 až 4 tisíce členů.

Peníze na kampaň bude LEV 21 sbírat od sponzorů i samotných kandidátů. „Já bych to odhadl někde mezi 10, 20 miliony, pokud budeme mít 30 milionů, tak to bude ideální,“ uvedl Paroubek.

Někdejší premiér a bývalý šéf sociálních demokratů Paroubek vyjednával o spolupráci na nové straně s Českou stranou národních socialistů 2005 od loňského jara. Na počátku října Paroubek vystoupil z parlamentní opoziční ČSSD, s níž se nepohodl, a oznámil vytvoření nové strany, se kterou se stávající národní socialisté sloučili. Spolupracuje například s poslanci Jiřím Šlégrem nebo Jaroslavem Škárkou. Finanční podporu mu zaštítil severočeský podnikatel a Paroubkův blízký přítel Petr Benda.

Podle listopadového průzkumu deníku Právo by Paroubkovu stranu „určitě“ volila tři procenta voličů, dalších šestnáct procent o tom uvažuje. Paroubek chce útočit hlavně na současnou vládu. Podle již zmiňovaného průzkumu tady totiž existuje dvaatřicet procent lidí, kteří by na politické scéně rádi viděli další levicovou stranu.