Policie obvinila útočníky, podnikatel Papoušek stíhán nebude

Litoměřice – Sedm lidí, kteří se podíleli na vloupání do domu litoměřického podnikatele Jaroslava Papouška, obvinili policisté. Naopak majitel domu je volný. Vyšetřovatelé uznali, že úmrtí dalšího z útočníků, která následovalo po rvačce, bylo důsledkem nutné obrany. Podnikatel chránil nejenom svůj majetek, ale i bezpečí své rodiny. Jak přesně muž zemřel, ale policisté ještě nevědí. Mladík měl mít přelámaný nos a poraněnou páteř; nezemřel hned po útoku, ale až když si ho přebrali policisté. Mezi sedmi obviněnými jsou i dvě ženy, které měly obstarávat odvoz.

Úvahy o osobní mstě jako motivaci k loupeži policisté odmítli. Sídlo podnikatele Papouška si útočníci podle vyšetřovatelů vybrali výhradně proto, že slibovalo tučnou kořist. Část z obviněných ovšem vypověděla, že byla k akci najata. „Vesměs to byli inteligentní lidé, někteří z nich vysokoškolští studenti. Někteří se ani vzájemně neznali,“ uvedla vyšetřovatelka Helena Pšeničková. Čin byl důkladně promyšlen a zorganizován.

Podle rodiny Papouškových dali tip lupičům jejich přátelé. O to horší pro ně událost je. Pozemky i dům už mají lépe zabezpečené a přítomný je i dozor policie. Kriminalisté teď prověřují, jestli skupina neměla v plánu přepadnout i další podnikatele.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Skupina zaútočila na Papouškův dům 25. května. Dovnitř vniklo šest mužů, poblíž na ně čekala auta se dvěma řidičkami. Podle kriminalistů byli lupiči velmi hrubí a rodinu v domě ohrožovali zbraněmi. Majitel domu popsal, že jeho dceři drželi pistoli u hlavy a jejího přítele, který se chtěl bránit, tloukli pažbami revolverů do hlavy. Pak prý dokonce chtěli střílet, ale pistole, s níž ho mlátili do hlavy, selhala. Přepadení vyvrcholilo potyčkou podnikatele s jedním z útočníků, který zahynul.

Úmrtí jednoho z lupičů policie ještě vyšetřuje. Až expertízy totiž ukážou, co vlastně byla hlavní příčina smrti. Podle informací svědků po předpadení ještě žil, naživu zřejmě byl i tehdy, když přijeli policisté. Zbylých sedm útočníků policie během týdne pochytala a obvinila.