Kroupy zasypaly Havířov, řeky ale zůstaly klidné

Havířov zasypaly kroupy a zaplavil přívalový déšť. Hasiči vyjížděli na desítky míst včetně nemocnice, odkud odčerpávají vodu. V jedenáct hodin večer vypršela platnost výstrahy na silné bouřky. Ty republikou skutečně prošly, kromě Moravskoslezského kraje způsobily škody například i na severu Čech. Nenaplnily se však obavy meteorologů, že by mohly výrazně stoupnout hladiny řek.

Nejdůraznější byly odpolední rozmary počasí v Moravskoslezském kraji. V Havířově přívalové srážky vyplavily i nemocnici. „Voda zatopila sklepy,“ řekl mluvčí hasičů. Evakuace nebyla nutná, nemocnice ani nemusela omezit provoz.

Havířovskými ulicemi se valila voda, hasiči z ní museli vyprošťovat auta. V Moravskoslezském kraji – kde kromě Havířova vydatně pršelo například i v Ostravě – zasahovali během čtyř hodin odpoledne u 90 událostí. Podle mluvčího hasičů Petra Holuba je v akci 34 jednotek z Ostravy a Karvinska, celkem více než 130 hasičů. „Nejčastěji jde o čerpání vody z níže položených míst. Především z garáží, sklepů či parkovišť,“ doplnil mluvčí.

Vydatnější srážky se během odpoledne vyskytly také v Plzeňském kraji, před sedmou večer silně pršelo i v Praze. Večer zasáhly bouřky také Ústecký kraj, na Mostecku podle regionálních médií začal po úderu blesku hořet rodinný dům.

Všechny řeky zůstaly klidné

Počasí nakonec nevyslyšelo varování, že by se znovu mohly rozvodnit některé vodní toky. Odpoledne se sice pohybovala na spodní hranici prvního stupně povodňové aktivity Polečnice v Českém Krumlově, po osmé večer klesla mírně pod ni. Ostatní toky zůstávají v normě. Večer se sice prudce zvedla hladina Ostravice v Ostravě, ale stále je zhruba jen na polovině úrovně, která značí povodňovou aktivitu.

UDÁLOSTI: Ačkoli nejvíce pršelo ve Slezsku, povodně hrozí na jihu Čech (zdroj: ČT24)

V úterý se dostalo na první stupně povodňové aktivity několik řek, Opavice v Krnově vystoupala i na druhý. Do večera ale hladiny opět klesly.

Půda je nicméně nasycená. Případné další deště v příštích dnech tak mohou situaci ještě změnit. „Nejrizikovější oblastí je horní Otava a horní Vltava, protože podle hydrologů už je tam půda nasycená dešti z předchozích dnů, takže stačí, když spadne, dejme tomu, 20 milimetrů srážek během tří až šesti hodin. Toky už mají tolik vody, že se rozvodní,“ informovala meteoroložka ČT Marie Odstrčilová.

Vltava v Českém Krumlově
Zdroj: Zuzana Gabajová/Facebook Počasí ČT

Další bouřky přijdou ve čtvrtek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platila od poledne do jedenácti hodin večer. Noc by měla být klidná, ale den nikoli. Srážkově bohaté počasí s bouřkami a deštěm by mělo v Česku vydržet až do konce tohoto týdne. Přeháňky a bouřky se tak objeví i ve čtvrtek, a to hlavně odpoledne. Ojediněle mohou být intenzivní. Mohou se vyskytnout prakticky kdekoli v republice.

Pokračuje tak nebývale dlouhá bouřková aktivita způsobená rozsáhlou oblastí nízkého tlaku vzduchu nad střední Evropou.

Takováto bouřková situace nad střední Evropou v této roční době není nic mimořádného. Co je ale neobvyklé, je poměrně dlouhá doba, po kterou už tato situace trvá. A to zejména když uvážíme, že podle dnešních předpokladů nás bouřky, výjimečně i intenzivní, budou doprovázet až do konce týdne.
Michal Žák
Meteorolog

„Situace je navíc doprovázená slabým větrem, což má za následek, že tento vzduch se nad námi udržuje bez výraznějšího pohybu a vlhkost vzduchu se dál zvyšuje vypařováním vody ze zemského povrchu,“ vysvětluje meteorolog ČT Michal Žák. Právě kvůli slabému větru tak může opakovaně bouřit na tomtéž území.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V úterý nejvíce pršelo ve Slezsku

Navzdory tomu, že největší riziko povodní je v jižních Čechách, nejprudší byly úterní srážky v Moravskoslezském kraji. Ve Městě Albrechticích resp. místní části Žáry spadlo 127 milimetrů vody. Přes noc proto místní obyvatelé uklízeli vyplavené sklepy. „Nebrala kanalizace a všechno teklo do zahrady a přes okna do sklepa,“ popsala obyvatelka Města Albrechtic Anna Tuhá.

Voda zaplavila také některé ordinace v krnovské nemocnici či sklepy v Kopřivnici. „V Kopřivnici byl v úterý podvečer zřízen pro efektivní čerpání vody řídící štáb i s mobilním operačním střediskem, a to ve zdejší hasičské zbrojnici dobrovolných hasičů,“ uvedl mluvčí hasičů.