Ministerstvo financí podalo trestní oznámení na bývalé manažery MUS

Praha - Ministerstvo financí podalo jménem České republiky v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti (MUS) trestní oznámení na šest bývalých manažerů. Podnět byl adresován na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Ministerstvo v oznámení rovněž uplatnilo „svůj civilní nárok“ a domáhá se po nich náhrady způsobené škody. Podle vyjádření bývalých manažerů jde pouze o účelový útok MF s cílem posílit pozici ČR při snaze získat peníze zablokované na švýcarských účtech.

„Předložený materiál shrnuje dosud známé, ale i nové poznatky a zpracovává je komplexně a v jedné analýze,“ informoval o trestním oznámení mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Už řadu let prověřují někdejší privatizaci MUS švýcarské orgány, a to kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace.

Švýcaři podali žalobu na sedm bývalých manažerů 

Švýcarská prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů Mostecké uhelné a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana. Švýcarský soud ale v polovině dubna spis v kauze manažerů MUS vrátil prokuratuře k doplnění. Česku se kvůli průtahům tuzemských úřadů nepodařilo ke švýcarskému trestnímu řízení připojit. Stát však zůstává v pozici poškozeného, zúčastní se dalšího řízení a má připravenu civilní žalobu.

Také česká policie vyšetřovala v minulosti podezření, že MUS byla ovládnuta pomocí peněz, které měla odkládat na rekultivace. Část těchto miliard údajně šla do zahraničí. V létě 2008 česká policie případ odložila.

Závady v kauze MUS
Zdroj: ČT24

Podle dnešního vyjádření MUS ovšem peníze v žádném případě nepocházejí z prostředků určených na rekultivace. „Zablokované peníze pocházejí z prodeje společnosti, ke kterému došlo řadu let poté, co se stát rozhodl odprodat menšinový podíl ve společnosti, který mu zbyl po kuponové privatizaci. Na základě této skutečnosti je nutno konstatovat, že stát dostal za MUS zaplaceno, a to cenu, se kterou souhlasila vláda a která byla o dvacet procent vyšší než tehdejší cena státního podílu na akciových trzích,“ uvedla mediální zástupkyně manažerů MUS Alexandra Rudyšarová. Dnešní postup státu proto není podle ní ničím jiným než pokračováním snahy dostat zaplaceno ještě jednou.

Podle ministerstva trestní řízení ve Švýcarsku, v němž byla Česká republika označena jako poškozená strana, dále pokračuje. „Předmětné trestní řízení ve Švýcarsku nebrání výše uvedenému zvolenému postupu a zpracovaný materiál v něm může být využit,“ vysvětlil resort.