Část Česka zažila první tropický den, v pondělí přijdou bouřky a kroupy

Na několika místech v Česku zažili lidé v neděli první letošní tropický den. Teploty nad 30 stupňů Celsia zaznamenali meteorologové na šesti stanicích, nejtepleji bylo v Řeži u Prahy s 31,5 stupně Celsia. Už v pondělí odpoledne zasáhnou Čechy a Vysočinu silné bouřky, ojediněle doprovázené přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem. Voda může zatopit níže položená místa, uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Za tropický den meteorologové označují takový, kdy se nejvyšší teplota dostane nad 30 stupňů Celsia. V neděli se tropická vedra objevila hlavně v západních a středních Čechách, kromě Řeže třeba v Plzni-Bolevci, kde bylo naměřeno 31,4 stupně.

Navzdory vysokým teplotám ale teplotní rekordy z minulých let padly podle ČHMÚ pouze na méně než desítce stanic. Výraznější oteplení oproti normálu zasáhlo Česko například začátkem dubna, kdy rtuť vystoupala nad 27 stupňů a rekordy byly překonány na téměř všech 142 stanicích, které měří déle než 30 let.

Začátkem příštího týdne se v České republice ochladí. Čechy a Vysočinu podle meteorologů od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhnou silné bouřky, ojediněle doprovázené přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem.

Meteorolog ČT o počasí v nadcházejícím týdnu (zdroj: ČT24)

Přívalový déšť může zaplavit sklepy

Bouřky přinese studená fronta, která se nad naše území přesune od západu z Německa. Při přívalovém dešti může spadnout kolem 30 milimetrů srážek za hodinu. Nárazy větru budou kolem 20 metrů za sekundu. Během pozdního večera a noci na úterý budou bouřky přecházet zejména na západě a jihozápadě Čech do trvalejšího deště.

Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst a sklepů. Lidé by měli být ostražití před blesky. Výstraha ČHMÚ platí pro Prahu a kraje: Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký, Ústecký a Vysočina.