STEM: Sociální demokracie ztrácí kvůli Rathovi preference

Praha - Sociální demokraté po kauze poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ztrácejí volební preference. Po vypuknutí aféry v polovině května klesly na 23,3 procenta z dubnových 26,1 procenta. Naopak pravicovým stranám preference vzrostly. Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Za přijetí úplatku hrozí poslanci v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Podle průzkumu by se nyní do sněmovny dostaly čtyři stran, přičemž lidovci se se započtením statistické chyby pohybují na hranici volitelnosti. V žebříčku preferencí by druhá skončila ODS, která si od dubna polepšila o 2,2 bodu na 14,1 procenta. Následovali by komunisté s 13,1 procenta. Za měsíc si tak pohoršili o devět desetin bodu. Ten si naopak připsala TOP 09, která by nyní získala 7,7 stranických preferencí, lidovcům pak průzkum předpovídá podporu 3,7 procenta. Statistická chyba se totiž pohybuje kolem dvou procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem tří procentních bodů.

Při přepočtu na mandáty by ČSSD měla ve sněmovně 81 křesel a komunisté 42. ODS by disponovala 48 mandáty, TOP 09 23 a lidovci šesti. Voleb by se nyní podle průzkumu zúčastnilo 53 procent občanů a pětina nikoliv. Sedmadvacet procent lidí není ještě rozhodnuto.

STEM provedl průzkum ve dnech 12. až 21. května a na otázky v něm odpověděla necelá tisícovka lidí. David Rath byl zadržen policií 14. května večer, veřejnost se o kauze dozvěděla o den později. Do té doby se preference ČSSD pohybovaly okolo 28 procent, 15. května spadly na zhruba 25 procent a v dalších dnech až na 21 procent, uvedla agentura.