Senát poslal dál dva návrhy na omezení imunity

Praha - Horní parlamentní komorou prošel podle očekávání v prvním kole opětovný návrh na zrušení doživotní imunity, který předložili senátoři ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL. Téměř totožnou poslaneckou novelu ústavy před měsícem kvůli absencím neschválil a nyní by to měl podle tvůrců předlohy napravit. Senátoři dali šanci také konkurenčnímu návrhu občanských demokratů, kteří chtějí radikálnější omezení imunity jen na projevy a hlasování v parlamentu. Oba návrhy na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců před rozhodnutím Senátu o tom, který z nich bude poslán sněmovně, projednají ústavně-právní výbor a ústavní komise. Senátoři dnes schválili návrh na snížení dolní sazby DPH na deset procent nebo přestěhování systému Galileo do Prahy.

„Mnozí z nás - a musím říci, že lehkomyslně - přepokládali, že (poslanecký) návrh má tak výraznou podporu, že nevyžaduje jejich přítomnost. Jen proto a ze žádného jiného důvodu vznikl tento návrh ústavního zákona - abychom tuto lehkomyslnost napravili,“ řekl za autory senátorské novely místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Návrh je podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera „to společné minimum, pro které je možné ústavní většinu získat“ v obou komorách parlamentu.

Debata nad opakovaným pokusem o změnu ústavy přesto senátorům zabrala přes dvě hodiny. Snahu prosadit kopii poslanecké předlohy kritizovali hlavně senátoři ODS, kteří navrhli radikálnější omezení imunity jen na projevy a hlasování v parlamentu. Konkurenční verze je podle Jaroslava Kubery (ODS) v rozporu se zásadou, že trest má následovat co nejdříve po činu, neboť případné nevydání poslance či senátora by jeho trestní stíhání oddálilo.

Zákonodárci z horní komory dali zároveň šanci návrhu kolegů z ODS, která chce omezit imunitu jen na projevy a hlasování v parlamentu. Kritici mu ale nedávají žádnou šanci ve sněmovně. „Mě už fakt nebaví poslouchat, že jsme něco jiného než občané této země,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na obhajobu návrhu své strany. „Takovýto návrh by prostě stejně neprošel. V této chvíli bychom se měli řídit heslem, že lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše,“ oponovala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Senátor Jaroslav Kubera:

“Kauza pana poslance Ratha ukázala v plné nahotě, že příběh by se měl už jednou odškrtnout. To znamená, aby v české společnosti a v českých médiích dále nezazníval problém poslanecké imunity. Aby ten problém byl vyléčen, a ne léčen.“

Senát chce ulehčit přednostní zisk krajského mandátu

Kandidátům na krajské zastupitele by podle Senátu už letos mohlo k dosažení mandátu stačit, pokud by dostali pět procent přednostních hlasů místo dosavadních deseti procent. Senát doporučil doplnit vládní novelu volebních zákonů a vrátil ji sněmovně k novému posouzení. Norma má upravit hranice senátních obvodů kvůli změnám v počtu obyvatel a umožnit lidem vybírat krajské zastupitele i mimo domovskou obec.

Senát
Zdroj: ČT24

Doplnění novel má sjednotit pravidla takzvaného kroužkování na kandidátních listinách se zákonem o sněmovních volbách. Díky snížení hranice počtu preferenčních hlasů se před dvěma lety do dolní komory snáze dostali poslanečtí adepti ze zadních pozic na kandidátkách. Podobnou změnu jako Senát chystal ve sněmovně i poslanec a místopředseda STAN Stanislav Polčák, při projednávání v dolní komoře se ale do zákona nakonec nedostala.

Hranice senátních obvodů se musejí měnit kvůli tomu, aby každý člen horní komory zastupoval zhruba stejný počet obyvatel, což je aktuálně v průměru 130 034 lidí. V pěti obvodech včetně kladenského a benešovského ale počet obyvatel převýšil povolenou 15procentní odchylku, na Karvinsku se naopak příliš snížil.

Navigační systém Galileo
Zdroj: ČT24

Senátoři schválili stěhování Galilea

Senát dnes schválil dohodu, která má umožnit přesun sídla evropské agentury pro vesmírný systém Galileo z Bruselu do Prahy. Bude to znamenat umístění první celoevropské instituce na území ČR. Sněmovna už dohodu schválila, nyní ji ještě musí podepsat prezident. Agentura má sídlit v budově bývalé České konsolidační agentury v Holešovicích. „Já to považuji za obrovský úspěch,“ řekl o stěhování sídla agentury do Prahy ministr dopravy Pavel Dobeš. Již dříve řekl, že agentura by mohla začít fungovat od 1. srpna.

Senátní zahraniční výbor přitom schválení dohody nedoporučil. Jeho členům se především nelíbily dojednané výsady pracovníků agentury včetně jejich rodinných příslušníků i podmínky pronájmu jejího sídla. Dobeš dnes však senátorům řekl, že rozsah imunit poskytnutých organizaci je standardní. Takovéto imunity ČR podle něj obecně poskytuje všem evropským úředníkům a podobných agentur je celá řada.

Senát podpořil uznání zásluh účastníků Českého národního povstání

Protifašistické povstání z května 1945 se zřejmě přejmenuje na České národní povstání zákonem, který má uznat a vyzdvihnout zásluhy jeho účastníků. Počítá s tím schválená senátorská předloha. Před zasláním sněmovně zákon posoudí ještě senátní výbor pro lidská práva. Účastníci povstání by podle předlohy měli dostat pamětní odznak od ministerstva obrany, s finanční kompenzací pro ně ale návrh zákona nepočítá.

Aktéři povstání, kteří získali od ministerstva obrany příslušné potvrzení, sice mají mít „postavení plnoprávného účastníka národního boje za osvobození“, s nímž se pojí zvláštní příspěvek k důchodu ve výši 1 338 korun měsíčně. O potvrzení účasti na povstání ale bylo možné žádat jen rok po přijetí zákona o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa z roku 2005.